Krisztus azért halt meg, mert hitt az emberiségben – Böjte Csaba húsvét üzenetéről

Húsvét számomra azt jelenti: Jézus Krisztus bízott bennem, a világunkban, abban, hogy képesek vagyunk felnőni ahhoz, hogy a szeret parancsát követve egy emberhez méltóbb, jobb világot építsünk – mondta el lapunknak Böjte Csaba ferences szerzetes.

Tegyük fel magunknak a kérdést: miért vette vállára a keresztet, miért ment fel a Golgotára Jézus Krisztus, hisz mint Isten, tehetett volna másképp is. Azért döntött mégis a kereszthalál mellett, mert bízott bennünk, hitt az emberiségben – mondta Böjte Csaba testvér lapunknak válaszként arra, hogy mi a húsvét vigasztaló üzenete. Mint mondta,

Krisztus hitte, hogy képesek vagyunk megtanulni a szeretet parancsát. Hitte, hogy képesek vagyunk felnőni ahhoz, hogy jó testvérekként békében éljünk ezen a földön.

– Azt mondhatnánk, hogy Isten hitvallása a nagypéntek. Jézus Krisztus Hiszekegye a Golgota, hisz ott mondta el: nem csak szeret minket, hanem bízik is bennünk. Mint istenember nem alaptalan az ő hite, nekünk, keresztényeknek pedig Jézus Krisztus hitét kell magunkba ültetnünk. Ha Jézus hinni tudott abban, hogy van remény, megoldás, akkor minket se hagyjon el a remény! – tette hozzá. Éppen ezért szerinte bíznunk kell egymásban, szeretteinkben, és abban, hogy képesek vagyunk megoldani az élet problémáit.

– Amikor Covid-fertőzéssel kórházba kerültem, azon gondolkodtam, mi is a betegség. Az ember több száz trillió sejtből áll, és körülbelül tízszer ennyi mikroorganizmus él bennünk. A koronavírus-fertőzés előtt negyven éven át nem voltam kórházban. Ez azt jelenti, hogy ez a rengeteg kis önálló élet, élő entitás tudott békében, szimbiózisban élni 40 éven keresztül. A betegség az, amikor ez a békés együttélés elmúlik. Amikor betör egy vírus vagy baktérium, amikor valamelyik entitás többet vagy mást akar – mutatott rá. – Ilyenkor a szervezet próbálja jobb belátásra bírni azt a sejtet, mikrobát vagy vírust, és a legtöbbször le is győzi, majd helyreáll a béke, vagyis újra egészségesek leszünk. Ha a testünkben létezik ez a kiegyensúlyozott béke, miért ne létezhetne a világban is?

Ha több száz trillió sejt tud békében élni, 8 milliárd ember miért nem?

– tette fel a kérdést. – Optimista vagyok, és bízom abban, hogy az emberiség előtt van az aranykor, a békés holnap. Ha ez a hit velünk van, akkor könnyebben el is érjük. Ezért mindenkinek azt mondom, hogy ne keseredjen el! Vannak nehézségek, gondok, előfordul, hogy újra kell tervezni a holnapunkat, de

bízzunk egymásban, bízzunk Istenben, önmagunkban!

– mondta el Csaba testvér. Böjte atya arra kér mindenkit, hogy ezekben a nehéz időkben próbálják meg egymást megnevettetni, mert a nevető, kacagó ember a világot is tisztábbnak, igazabbnak látja. Mint mondta, ha tudunk kacagni és nevetni, győzelemre áll a szekerünk rúdja. Majd hozzátette:

„Húsvét számomra azt jelenti: Jézus Krisztus bízott bennem, a világunkban, abban, hogy képesek vagyunk felnőni ahhoz, hogy a szeret parancsát követve egy emberhez méltóbb, jobb világot építsünk. Adja az Isten, hogy áldott húsvéti ünnepe legyen mindannyiunknak!”

 

Mizsei Bernadett

Rejtőzködő Jézusokkal van tele a magyar főváros – Képriport

Böjte Csaba segít a legutolsó üzenetben is

„Járvány idején is bíznunk kell a szakemberekben, hisz ez a bizalom építette fel a világot” – Böjte Csaba a Vasárnapnak

(Kiemelt képünkön: Böjte Csaba, Fotó: Magnificat.ro Facebook-oldala)

Iratkozzon fel hírlevelünkre