Farizeusok

Amióta Fekete-Győr Andrástól tudjuk, hogyan is képzeli el a jogállamiságot az ellenzék (köztársasági elnök cseréje, azonnali letartóztatások, repülőterek lezárása stb.), sőt ezt Vörös Imre volt alkotmánybíró a Klubrádióban meg is fejeli azzal, hogy tulajdonképpen a majdan új, hőn áhított baloldali többségű parlament egyszerű többséggel hatályon kívül is helyezheti az Alaptörvényt, arról is formálódik a kép, miként vélekednek a sajtószabadságról.

És most nem a szintén elhíresült újságírók listázására, vagy foglalkozásuktól eltiltására gondolok. Sokkal inkább azokra a baloldalhoz nyíltan tartozó újságírókra, akik már-már segélykiáltásokat fogalmaznak meg saját táboruk fojtogató légköre miatt.

Gulyás Márton nem szorul bemutatásra. Az egykori baloldali politikai aktivista azzal vált ismertté, hogy számos botrányokozásban, tiltakozásban, illetve kormányellenes akcióban vett részt. 2017-ben például 300 óra közmunkára ítélték a Sándor-palota megrongálása miatt, a 2018 januárjában az Állami Számvevőszék épületének narancssárga festékkel leöntése miatti per pedig még most is zajlik. Jóindulattal sem mondhatnánk, hogy szimpatizál a kormánnyal. Jelenleg a Partizán YouTube-csatorna vezetője, ahol interjúkat készít kormánypárti és ellenzéki politikusokkal.

A minap azonban a Tumblr-en fakadt ki övéivel szemben: „Míg a »legszemét-szarabbnak« gondolt NER-es vendégeink soha, semmilyen panasszal nem éltek az interjúikkal kapcsolatban, soha, semmilyen változtatási követeléssel, cenzúrával nem álltak elő az interjút követően, addig a nem-NER oldalról többedszerre futunk bele olyan helyzetekbe, hogy el sem hiszem: adásnapon lemondott interjú (nem váratlan élethelyzet, eü okok miatt, hanem mert teleszarta a gatyáját a közélettel kapcsolatban amúgy sarkos, éles megállapításokra bármikor kapható popcsillag) hogy a legjobbat ne is említsem, amikor a legutóbbi alanyom konkrétan meg akarja vágni a már saját igényei szerint (külső helyszínen, sminkese-fodrásza, amit akarsz, berendelve) készített interjúját (!)” – írja Gulyás.

Noha nevet nem említ, kommentelői tudni vélik, az egyik cenzor maga a független-objektív újságírás koronázatlan királynője, Kálmán Olga, akivel március 12-én készített interjút a csatorna külső helyszínen. Nincs mit szépíteni, saját sajtóját cenzúrázza a baloldal.

Hont András újságíró a szintén kormánypártinak nem nevezhető HVG-től búcsúzott februárban, pár napja egy interjúban adott magyarázatot lépésére. A kormányt az elmúlt években publicisztikákban ostorozó

Hont szerint ma az számít a baloldalon is jó cikknek és újságírónak, aki egy véleményközösség ítéletét egyből visszaigazolja.

„Az újságírónak, mint ahogy még más szakmák sokaságának is, az a dolga, hogy az életet mutassa be, a teljes valóságot, és ne valamiféle idealizált, utópisztikus valóságnak a jelenben való megvalósításán ügyködjön. De itt nem újságírók vannak, nem kritikusok, nem kegyetlenek, hanem a jó ügy buzgó fotelharcosai, akiknek eleve van arról egy elképzelésük, hogy mi a helyes” – írja Hont. Természetesen odaszúr a jobboldali sajtónak is, hogy ott ez már évek óta így működik, de Hont coming out-jában azon sajnálkozik, hogy a jelenség általánossá vált a magyar sajtóban, mintha nem tudná, a kormányt bíráló cikkek nagy részét hol diktálják.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács legfrissebb, a magyar sajtószabadságért aggódó jelentéséről már órákkal a jelentés hivatalos közzététele előtt beszámolt itthon a Népszava. Ha Hont András helyzetelemzéséből indulunk ki, valószínűleg nem akadt egy újságírójuk sem, aki értetlenkedett volna: „Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!”

 

Kópicz Móricz

A szerző további írásai ide kattintva olvashatók.

Régi idők szocija

 

Kiemelt kép: a Fekete-Győr András vezette Momentum 2019 októberében. Forrás: Flickr.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre