„Járvány idején is bíznunk kell a szakemberekben, hisz ez a bizalom építette fel a világot” – Böjte Csaba a Vasárnapnak

Ha elromlik az autónk, szakemberhez fordulunk. Bár mi magunk is nekiállhatnánk barkácsolni, de abból nem biztos, hogy jó dolog sülne ki. Ugyanez a helyzet a koronavírus elleni vakcinával is – nyilatkozta lapunknak Böjte Csaba testvér. A ferences szerzetes mindenkit arra sarkall, hogy bízzon a szakemberekben, és éljen a védőoltás lehetőségével.

Ha házat akarok építeni, nem én magam tervezem és kivitelezem, hanem szakembert hívok. Ha egészségügyi kérdésekről van szó, egészségügyi szakemberekhez fordulok. Bizalommal hallgatok az ő tanácsukra, elképzeléseikre, javaslatukra, és nem kezdek el barkácsolni saját épségemmel, egészségemmel kapcsolatban – mondta el Böjte atya. Hozzátette, ha vezetünk, és záróvonal mellett haladunk el, akkor sem kezdünk el okoskodni, hogy szabad-e azt átlépni, egyszerűen követjük a forgalomirányító szakemberek utasításait. Szerinte ugyanígy kellene az egészségügyi szakemberekre is hagyatkozni.

– A világunkat ez a bizalom építette fel. A gonosz léleknek hatalmas győzelme lenne, ha elkezdenénk nem hinni az autószerelőkben, az építészmérnökökben, az orvosokban vagy a közlekedésirányítókban. Az egy kaotikus világot szülne

– mutatott rá. – Mindenkit arra bíztatok, hogy vegye komolyan azoknak az embereknek a tapasztalatát, tudását, akik évek, évtizedek óta foglalkoznak egy-egy kérdéssel. Merjük elfogadni az ő tanácsaikat, előírásaikat! És merjük bevállalni az orvosok, tudósok legjobb szándéka szerint összeállított oltást! – tette hozzá. Megjegyezte, úgy érzi, „túl nagy a hűhó” az oltás körül, miközben gyermekkorunkban is megkaptuk a különféle védőoltásokat, és mégis itt vagyunk.

Böjte atya már átesett a Covid-fertőzésen, így rendelkezik egyfajta immunitással. Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy a betegségen már átesettek mennyi idő elteltével kapják meg a védőoltást. – Most hagyom, hogy azok kapjanak oltást, akik egyáltalán nem védettek a járvánnyal szemben, de ha lesz lehetőségem, én is élek vele – jelentette ki a ferences atya, aki mindenkit arra biztat, hogy vegye komolyan a járványt, mert „jobb elővigyázatosnak lenni, mint elesni”.

(Kiemelt képünkön: A koronavírus-fertőzésből felépült Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol fogadta Kásler Miklós miniszter 2021. január 7-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Iratkozzon fel hírlevelünkre