Az ukrán shoppingolók panaszkodnak a magyar határőrökre

A magyar fél lassúságára panaszkodnak a Tisza-határátkelőn várakozók a közösségi oldalakon. Az ukrán állampolgárok azt mondják, csupán vásárolni jönnének át. A dolog pikantériája azonban az, hogy Ukrajna hetek óta vörös, azaz kockázatos országnak minősíti Magyarországot, így két hét karantén vagy egy kötelező PCR-teszt várna a shoppingolókra...

Inkább visszafordulnak a határtól a félnapos várakozási idő miatt azok az ukrán állampolgárok, akik élni szeretnének 30 km-en belüli utazási jogukkal. Azzal a céllal érkeznének hozzánk, hogy gyógyszereket, élelmiszereket és egyéb termékeket vásároljanak Magyarországon. Mivel azonban hazánkat vörös zónába sorolták, a bevásárlásról hazatartóknak kéthetes karanténba kellene vonulniuk. A másik megoldás a kötelező PCR-teszt lehetne – számolt be a Kárpátalja.ma.

Az ukrán állampolgárok attól félnek, hogy a hosszú várakozás és a Magyarországon érvényben lévő éjszakai kijárási tilalom miatt nem úsznák meg büntetés nélkül a bevásárlást, ha egyáltalán átérnének 20:00 óráig a határátkelőn. A portál információ szerint az ukrán posztolók azt feltételezik, hogy a határőrök felsőbb utasításra kapták a parancsot a beléptetés lassítására. Akadt, aki egyenesen köszönetet mondott az ukrán fél gyors és gördülékeny ellenőrzéséért. A Kárpátalja.ma azonban cikkében megjegyzi: érdekes módon azt nem rótta fel senki, hogy

a Tisza-híd kibővítése évek óta az ukrán oldal miatt várat magára…

Kitértek arra is, hogy városi legendák szerint karantén és PCR-teszt híján 100, esetleg 200 hrivnya is hatékonyan mentesít a karanténkötelezettség alól, ám ennek valóságalapjáról egyelőre keveset tudni.

 

Ukrán össztűz zúdul a kárpátaljai magyarokra

Még a komcsik is több jogot adtak a magyaroknak, mint a mostani ukránok

Végre lépett az unió Kárpátalja ügyében!

Forrás: Kárpátalja.ma

(Kiemelt képünk illusztráció: A rendőrség munkatársa ellenőrzi a hazatérő ukrán állampolgárok okmányait a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Iratkozzon fel hírlevelünkre