Több ezer euró készpénz, új ruhák, csúcskategóriás telefonok – így érkeztek az illegális migránsok

Fotókat tett közzé egy újságíró és bevándorlás-ellenes aktivista közösségi oldalán, melyeken az látható, hogy a spanyol partokra érkező illegális bevándorlók több ezer euró készpénzzel érkeznek. Az aktivista szerint mára már „a Kanári-szigetek az új Lampedusa”.

„Több mint száz »éhség és háború elől menekülő« fiatal érkezett ma Almeriába”, írta március közepén közösségi oldalán Ruben Pulido újságíró, aktivista. Bejegyzésében felhívja a figyelmet arra, hogy a csónakokkal érkező illegális bevándorlók nagy összegű készpénzzel, új ruhákban és csúcskategóriás mobilokkal érkeztek és azonnal videóhívással értesítik rokonaikat arról, hogy megérkeztek.

A spanyol belügyminisztérium jelentése szerint március 15-ig több mint 4600 illegális bevándorló érkezett Spanyolországba, a legtöbben csónakokkal indultak el Afrika partjaitól. Az összes bevándorló 68 százaléka vagy Almeriába vagy a Kanári-szigetekre érkezik. A Kanári-szigetekre tavaly több mint 23 ezer illegális bevándorló érkezett, ez a legmagasabb szám 2015 óta, és már idén március közepéig is több mint 2500-an jöttek. A tengeri úton indulóknak a spanyol partoknál gyakran a spanyol hatóság, a Civil Gárda nyújt segítséget, és szállítja őket a partokra.

Ruben Pulido szerint ez is közrejátszik abban, hogy mára már „a Kanári-szigetek az új Lampedusa”. Épp úgy, mint az, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedéseknek köszönhetően a migránsokat többek között szállodákban szállásolják el kiváló körülmények között. Voltak olyanok is azonban, akiket katonai táborokban helyeztek el. Ők március elején a járványügyi-szabályok ellenére több mint ezren összegyűlve demonstráltak Tenerifén azért, hogy tovább utazhassanak a Európába. Bár a tüntetést a hatóságok nem hagyták jóvá, a migránsokat több civil szervezet is támogatta.

Forrás: V4NA.com

(Kiemelt képünk forrása: Rubén Pulido Twitter-oldala)

Iratkozzon fel hírlevelünkre