Szent John Henry Newman gondolatai nagyböjtre – I. rész

Az anglikán papként katolizált, majd bíborosi rangban elhunyt John Henry Newmant 2019-ben avatta szentté Ferenc pápa. Azt tartják róla: Szent Ágoston óta nem született nagyobb egyháztanító nála. A Szent Gellért Kiadó gondozásában megjelent, ritkaságszámba menő prédikációgyűjteményében, a Keresztény lélekben megfogalmazott útmutatásaival a keresztény élet szinte minden aspektusát lefedi. Nagyböjt van; Szent Newman keresztény töredelmességről szóló gondolatait válogattuk össze.

„Nem szükséges visszatekintenünk bűnbánatunk legelső kezdeteire, még ha meg is tudnánk jelölni, mint valami magában állót és rendkívülit vallásos fejlődésünkben. Végtére mindig a kezdetén vagyunk. (…)

Tudjuk, hogy Isten szolgálata tökéletes szabadság s nem szolgaság, de csak azok részére, akik már régen szolgálnak Neki.

Eleinte a szolgaság egy fajtája, feladat, míg kívánságaink és hajlamaink lassanként összhangba nem kerülnek Isten akaratával. (…) Amíg azonban a dolog kezdetén vagyunk, addig a vallás majdnem szükségszerűen feladat és formaságokkal törődő szolgálat. (…)

Szükségszerűen mindez fárasztó lesz számára, sőt még a figyelmét sem lesz képes kellőképp rájuk irányítani. Még a hasznukat sem fogja belátni, azt sem érzi, hogy jobbá teszik, bár szüntelenül megcselekszi, amit kell. Így engedelmessége eleinte teljességgel a béres engedelmessége: »A szolga nem tudja, mit művel az ura« (Jn 15,15) (…) Egyszerűen alkalmazkodniuk kell Isten idéjéhez, azért, mert az Ő igéje.

A vallásos életet valami olyannal kell megkezdenünk, ami puszta formának látszik. Nem az a hibánk, hogy formaságokkal kezdjük meg, hanem az, hogy azzal folytatjuk.

Mert kötelességünk mindig küzdenünk és imádkoznunk, hogy szolgálataink igazi szellemébe behatoljunk, s mennél inkább megértjük és megszeretjük azokat, annál inkább szűnnek meg formaságok és puszta feladatok lenni, annál inkább lesznek szellemi lényünk valódi kifejezői. Így kell lassanként a Mindenható Isten szolgáiból bensőleg átalakulnunk a gyermekeivé.”

*

A Keresztény lélek megvásárolható a Szent Gellért Kiadó webáruházában.

 

Kiemelt képünk forrása: Mirror

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre