Ferenc pápát megrendítette a lerombolt moszuli templomok látványa

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet pusztítását elszenvedő keresztényekkel és muszlimokkal találkozott Ferenc pápa vasárnap, iraki látogatásának harmadik napján, áldását adta fogadkozásukra, miszerint újjáépítik otthonukat a romokból, megemlékezett halottjaikról, és kijelentette vendéglátói előtt, hogy a testvériesség tartósabb a testvérgyilkosságnál.

A katolikus egyházfő vasárnap reggel helikopteren utazott Bagdadból az északi Moszulba, amelyet 2014 és 2017 között tartottak megszállva a dzsihadisták. A nemzetközi koalíciós erők ádáz harcok árán űzték ki őket onnan. Ferenc pápa az óvárosba lakóházak és templomok romjai között sétált be kíséretével, és szemmel láthatóan megrendítette a látvány a hírügynökségi tudósítások szerint.

A korrupció és az iraki politikusok közötti belső politikai harcok miatt a város újjáépítése nagyon lassan halad – állapította meg a Reuters. Nadzsíb Mikáel, Moszul káld katolikus érseke kijelentette a pápának:

„Elutasítjuk a fundamentalizmust, a szektaszellemet és a korrupciót!”

Ferenc pedig azt mondta: „Milyen kegyetlen, hogy ez az ország, a civilizáció bölcsője oly sok barbár pusztítást szenvedett el, ősi imahelyeit lerombolták, és több ezer muszlimot, keresztényt, jazidit űztek el innen vagy gyilkoltak meg. Most azonban azt a meggyőződésünket hangoztatjuk, hogy a remény erősebb, mint a gyűlölet, és a béke erősebb, mint a háború. Isten nevében gyűlölni, gyilkolni, háborúskodni bűn, de a bűnösöknek meg kell bocsátani.”

A szunni iszlámhoz tartozó szélsőségesek létre akartak hozni a térségben – részben Irakban, részben Szíriában – egy kalifátust, és legyilkoltak, illetve elűztek onnan nagyon sok keresztényt és olyan muszlimokat is, akik szembeszegültek velük.

A világ egyik legrégebbi keresztény közösségét, az irakit különösen sújtotta ez és a korábbi iraki háborúk, lélekszámuk a 2003 előtti mintegy másfél millióról mára 300 ezerre csökkent.

A pápa Moszulból továbbutazott a harminc kilométerrel távolabb található Karakosba, amely jelentős központja volt a helyi keresztényeknek. A megmaradt közösség létszámban megfogyatkozott, de még így is több ezer keresztény fogadta őt. Meglátogatta a város újjáépített templomát, amelyet a szeplőtelen fogantatásról neveztek el, és imádkozott a hívekkel a halálos áldozatok lelki üdvéért, az elűzöttekért.

 

(MTI)

 

A Szentatya megköszönte a magyarok munkáját – exkluzív interjú a pápalátogatás helyszínéről

 

Március 6-át a türelem és az együttélés napjává nyilvánítják

 

Az iraki síiták legbefolyásosabb vezetőjével találkozott Ferenc pápa

Kiemelt képünkön Ferenc pápa lerombolt templomok maradványai között a háború áldozataiért készül imádkozni az észak-iraki kurd autonóm régióban fekvő Moszulban 2021. március 7-én. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Iratkozzon fel hírlevelünkre