Stagnálhatnak idén a fővárosi lakáspiaci árak?

Csak kisebb ármozgások várhatók a lakáspiacon.

Mint már sok helyen hallottuk és olvastuk, a 2020-ban megjelent világjárvány a hazai ingatlanpiacra is negatív hatással volt. Az eddigi évekre jellemző trendek teljes mértékben megváltoztak és ellentétes irányba fordultak. Ez leginkább a főváros lakáspiacán volt érezhető, de a vidéki nagyobb városok és megyeszékhelyek esetében is tapasztalható volt a járvány negatív hatása. Cikkünkben a budapesti használtlakás-piacra jellemző trendeket vizsgáltuk meg az elmúlt fél évre visszamenőleg.

A járvány kevésbé volt érezhető a tavalyi év első felében a fővárosi lakáspiacon található tégla építésű lakások esetében. A nyári hónapokban – a kereslet élénkülésére számítva – igencsak megemelkedtek az árak, azonban az augusztusban beharangozott, majd szeptemberben életbe lépő újabb korlátozások visszavetették az áremelkedést. A fővárosi téglalakások egy négyzetméterre jutó kínálati ára a tavalyi év júliusában tetőzött, 841 ezer forintos négyzetméteráron. Ezt követően szeptemberben már 2 százalékkal értek kevesebbet a négyzetméterek, novemberben pedig újabb árcsökkenés volt érezhető.

Ezzel ellentétben a decemberi és januári hónapban élénkülni látszik a téglalakások piaca. Az átlagos négyzetméterárak jelenleg nem sokkal maradnak el a júliusi átlagáraktól. Jelenleg a fővárosban meghirdetett téglalakások egy négyzetméterre jutó ára átlagosan 838 ezer forint. A szakértők előreláthatólag stagnálást várnak a téglalakások esetében, mintsem áremelkedést.

Stagnálás várható a panelek piacán is

A panellakást eladni kívánók talán kicsivel jobb helyzetben lehetnek, mint a téglalakás-tulajdonosok. A 2020-as év elején a pandémia első hulláma alatt a téglalakások kínálati négyzetméterárai csökkentek ugyan, de a nyári hónapokban a 2019-es év végi szintre emelkedtek az árak. Az átlagárak tetőzése a panellakások esetében is júliusban volt, egész pontosan 573 ezer forintos négyzetméteráron. Az ősz és a járvány második hullámának beköszöntével pedig 1,3 százalékot estek vissza a négyzetméterárak.

A panelek esetében a tavalyi évben az átlagárak októberben voltak mélyponton, ekkor egy négyzetméterért 565 ezer forintot kértek a lakástulajdonosok. Az év utolsó két hónapjában szintén élénkült a panelek piaca, az egy négyzetméterre jutó árak drágulásnak indultak. A panellakások esetében a 2021-es év további drágulást hozott, októberhez képest csaknem 2 százalékkal ugrottak meg az árak. Az Ignatlannet.hu statisztikái szerint jelenleg a panellakásokért kért négyzetméterár átlagosan 575 ezer forint. Az idei évben még elképzelhető az árcsökkenés a panelek piacán, de hosszú távon itt is stagnálás várható.

Mit tartogat az idei év a lakáspiacon?

A Portfolio cikkében olvasható, hogy ingatlanpiaci szakértők szerint az idei év sem a lakáspiaci árak és a megkötött adásvételi szerződések számának szárnyalásáról szól majd, azonban drasztikus áresés már nem várható. A járvánnyal és az átoltottsággal kapcsolatban még mindig nagy a bizonytalanság, így ennek tudatában sem lehet pontos előrejelzéseket adni a további évek tendenciáira.

Kiemelt képünk illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Iratkozzon fel hírlevelünkre