Egyhangúlag megszavazta Azbej Tristan beszámolóját az Országgyűlés külügyi bizottsága

Az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden számolt be a Hungary Helps Ügynökség a 2019. évi tevékenységéről és működéséről a törvényi előírás szerint. A beszámolót a bizottság egyhangúlag megszavazta, így az Országgyűlés elé kerül.

A külügyi bizottság az Azbej Tristan államtitkár által benyújtott, a Hungary Helps Ügynökség 2019. évi tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóval foglalkozott.

A beszámolón az államtitkár emlékeztetett: az ügynökség humanitárius segítséget nyújt a Kárpát-medencén kívül, különösen az üldözött keresztények körében. A működéssel összefüggésben három alapelvet fogalmazott meg, az általános humanitárius segítségnyújtáson túl kiemelte, hogy a programnak a magyar embereket kell szolgálnia, illetve rávilágított: annak kiemelt célja az üldözött keresztények és azok segítése, akik rendszerszintű üldözést szenvednek el, diszkrimináció áldozatai, illetve terrorcselekménynek való kitettségük magas.

Az eredmények között az államtitkár kiemelte: a program kedvezményezettjeinek száma 2017 óta százezer főre tehető, ennyi embernek segítettek annak érdekében, hogy otthon maradjanak a Közel-Keleten és Afrikában. A humanitárius segítség háromnegyede a Közel-Keletre irányult, egyötöde a Mediterráneumba, illetve a szubszaharai régióba. Hangsúlyozta,

minderre azért van szükség, mert a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.

Azbej Tristan összesítette, hogy az ügynökség 9,2 milliárd forintot költött humanitárius segítségnyújtásra, és sikeresen valósította meg a támogatások kezelését. 2019-es szakmai programok révén a Közel-Keleten 2,3 milliárd forint adomány került folyósításra, melyeknek célországai Irak, Szíria, Libanon és Jordánia voltak. Ezeket a forrásokat újjáépítésre fordították.

Mint elmondta, Afrikában a kereszténységet fenyegető iszlamista terrorizmus erősödött, a régióban az Iszlám Állam és a Boko Haram hajtott végre terrorcselekményeket. A támogatások célországai itt többek közt Nigéria, Kenya, Uganda, Zimbabwe voltak. Hozzátette, hogy új támogatott régió Dél-Ázsia, ahol például Srí Lankának a 2019-es húsvéti merénylet idején nyújtottak támogatást.

Az államtitkár akként összegezte a beszámolót: teljesítették a humanitárius célokat, melyeket alapításkor célul tűztek ki.

A bizottság egyhangúlag elfogadta a beszámolót, mely így az Országgyűlés elé kerül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre