Püspökök az EU-nak: A lengyel abortusztörvény jó

Európa katolikus püspökei levélben kritizálták az Európai Parlamentet a lengyel abortusztörvényt elítélő hozzáállás miatt.

Az Európai Közösség Püspöki Karainak Bizottsága (COMECE) David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnökéne címzett levelében arra figyelmeztet, hogy ez a hozzáállás „rendkívül negatív hatással” lehet arra vonatkozólag, ahogy a tagállamok az unió intézményéhez viszonyulnak.

Az Európai Parlament – 455 igen, 145 nem szavazat ellenében – arra jutott: Lengyelország legfelsőbb bíróságának állásfoglalása – miszerint az 1993 óta mind ez idáig érvényben lévő szabályozás, amely engedélyezi az abortuszt a magzati betegségek esetén, alkotmányellenes – nem más, mint „de facto, az abortuszhoz való jog tiltása”.

Az október 22-i szabályozást megelőzően egyébként Lengyelországban csupán négy esetben engedélyeztek abortuszt: nemi erőszak, vérfertőzés, az édesanya életének veszélyeztetettsége, illetve magzati betegségek esetén.

A püspökök az EU döntésére reagálva kijelentették: Jogi szempontok szerint szeretnék aláhúzni, hogy sem az Európai Unió jogszabályai, sem az európai emberi jogi egyezmény nem biztosít abortuszhoz való jogot. Ennek ügye a tagállamok jogrendszereire van bízva.

A Catholic News Agency meglátása szerint a COMECE azt követően állt ki nemzetközi szinten Lengyelország mellett, miután a lengyel püspöki kar elnöke, Stanisław Gądecki megfogalmazta kritikáját, melyben kiemelte: Az élethez való jog nem tűr kompromisszumot.

A COMECE hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház támogatja a nehéz körülmények közt várandós anyákat, de kitérnek arra is, hogy az EU ezen gyakorlata, amellyel a tagállamok bizonyos szuverén döntéseit semmibe veszik, az unió legalapvetőbb működési elveit kezdi ki.

A püspökök aggodalmukat fejezték ki az EU antidiszkrimimációs irányelvével kapcsolatban, mivel a fogalom kiválóan alkalmas azon határok elmosására, amely keretek között bizonyos kérdésekben az EU nyomást gyakorolhat az egyes tagállamokra.

 

Szaporodnak a gyilkos jelképek Lengyelországban

„A liberális katolikusok az egyház legnagyobb ellenségei”

Németországban szigorúbb abortusztörvény vonatkozik majd a csibékre, mint a gyerekekre

Iratkozzon fel hírlevelünkre