Csoda, hogy Bibliát még lehet az Amazonon kapni

Lassacskán ébredezik a jogalkotás, miután rájöttek, hogy évek óta a világ legnagyobb techvállalatai erőteljesebb játékosaivá váltak a globális társadalmak irányításának – hadd ne mondjam: manipulációjának – színpadán, mint az egyes államok. Az Amazon, a Google, a Facebook – sorolhatnánk őket napestig – legszívesebben izomból kitörölne mindent a tér-idő kontinuumból, ami egy kicsit is jobbra helyezkedik el a szélsőbaloldali, liberális és egyébként végtelenül elfogadó és szeretetteljes agendájuktól. Szép látni, hogy a nagybetűs „Függetlenség” miként válik rabjává saját ideológiájának.

Legutóbb az amerikai Etikai és Közpolitikai Centrum (EPPC) elnökének, Ryan Andersonnak a genderideológia-kritikus könyvét száműzte az Amazon. Tudják, az az online webáruház, ahol mindent lehet kapni.

When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment című könyv nem mai, 2018-ban került a könyvesboltok polcaira, ám úgy tűnik, a 21. század harmadik X-ébe átlépve, az Amazon kényesnek vélte továbbra is kint tartani ezen elavult, hovatovább avítt nézeteket valló írásművet.

Andersonnak egyébként az ismerősei hívták fel a figyelmét arra, hogy a könyve egyszerűen „elfogyott”. Később kiderült, hogy minden olyan felületet lelőttek az Amazonnál, ahol akár használtan, akár hangoskönyv, vagy akár csak ebook-formátumban addig elérhető volt a könyv.

Az Amazon természetesen nem reagált Ryan Anderson megkeresésére, bár sejteni lehet, hogy a probléma a cég irányelvei mentén körvonalazott „gyűlöletbeszéd” és „egyéb nem megfelelő vagy támadó jellegű anyag” fogalmisága körül lehet valahol.

A könyv valóban kritikusan szemléli az egész transzgender mozgalmat, rámutatva annak biológiai, pszichológiai, valamint filozófiai hátterére is, de kitér a társadalmi következményekre, az nyilvános wc-k, öltözők problematikájára is.

(Arról az egyre inkább elburjánzó anomáliáról ne is beszéljünk, mikor egy „transznemű” férfi egy női sportágban gyakorlatilag felmossa a padlót a női sporttársakkal.)

Persze azt is elhisszük, hogy egy tudományos alapokra lehivatkozott írás minősítése nincs benne az Amazon dolgozóinak munkaköri leírásában, annál viszont azért mégiscsak többet várnánk el egy ekkora méretű cégtől, hogy a tudományos jellegű munkákat ne kukázzák ki „csak úgy”.

Ellenkező esetben szeretném kérni, hogy Hawking The Large Scale Structure of Space-Time című könyvét is vegyék le az oldalról, mert nem értek vele egyet. (Nem, nem értek a gravitációs kollapszusokhoz, meg a szingularitáshoz, de az Amazon esetében ez nem lehet kritérium, ugye.)

 

Varga Gergő Zoltán

Szerzőnk további cikkei ide kattintva olvashatók.

Újra elérhető Rákay Philip letiltott, LMBT-kritikus videója – persze nem a Facebookon

A szülészeten nem használhatják az anya, a szoptatás és az anyatej kifejezéseket

Jön a gendersemleges franciakártya

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre