Friss kutatás: a fiatalok és az idősek is támogatják a kormány új intézkedéseit

A magyarok ismerik és egyetértenek a kormány két új intézkedésével, amelyek a fiatalokat és az időseket is egyaránt segítik – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.

Az idén február 17-19. között, a magyar felnőtt lakosság körében végzett 1000 fős, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók többsége hasznosnak tartja a 25 év alattiak számára bevezetendő SZJA-mentességet és a 13. havi nyugdíj visszavezetését is.

2022-től teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak, amely a munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalnak nyújt segítséget. A KINCS kutatásából kiderül, hogy a magyar emberek 83 százaléka hallott már erről az intézkedésről, bő háromnegyedük támogatja, és körülbelül szintén ugyanennyien hasznosnak is tartják ezt, hiszen többségük szerint nagy segítséget jelent majd a fiatalok életkezdésében és a családalapításában.

Tízből hat magyar szerint az intézkedés gazdasági és foglalkoztatási hatásai is pozitívak lesznek: több fiatal fog dolgozni, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként és a szépkorúak iránti elismerés kifejezéseként a kormány döntött a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítéséről, amely 2024-ig több lépcsőben valósul meg. Az első részletet február végéig minden érintett megkapta.

A KINCS felmérése azt mutatja, hogy a magyarok többsége, 88 százaléka hallott már a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatása rávilágít arra, hogy a magyar emberek értékelik és elfogadják a fiataloknak és az időseknek nyújtott plusztámogatásokat. Nincs generációs ellentét a korosztályhoz kötött támogatások miatt, hiszen ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy mind az idősek, mind a fiatalok életminősége javuljon a jelenlegi járványhelyzetben is.

Forrás: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) 

 

Fűrész Tünde: A családnak nincs alternatívája

3040 kisbabával több született tavaly, mint 2019-ben

Meg kell ismerni a nagycsaládosok szükségleteit

Iratkozzon fel hírlevelünkre