Jegesmedvék miatt hiúsulhat meg az olajkitermelés

Kudarcba fulladtak a tervek az alaszkai sarkvidéki nemzeti parkban (ANWR) lévő kőolajmezők feltárására a jegesmedvék védelmének hiánya miatt – jelentette be az amerikai belügyi tárca. Melissa Schwartz szóvivő közleménye szerint az olajmezők feltárásához szükséges szeizmikus mérések engedélyezését kérő Kaktovik Inupiat helyi vállalat nem végezte el a február 13-i határidőre a térségben lévő jegesmedvebarlangok azonosítását.

A jegesmedvebarlangok helyének meghatározására szükség lett volna ahhoz, hogy az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat engedélyt adhasson a szeizmikus mérésekre a jegesmedvék közelében.
A vállalat mintegy 140 ezer hektárnyi területen tervezett méréseket végezni a nemzeti park partmenti térségében, a határidő elmulasztása azonban szerződésszegésnek számít. A Trump-adminisztráció január elején nyitotta meg Alaszka egy részét, köztük az ANWR nemzeti park egyes térségeit az olajkitermelők előtt.

A 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve számára,

amelynek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki hóba és jégbe vájt odúkat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket. A hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók a szárazföldön, elsősorban a vadrezervátum partmenti síkságán alakítják ki barlangjaikat.

A kiadott kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek.

Becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján azonban rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen. Számos nagy amerikai bank jelezte, hogy nem fogja támogatni a kitermelést a térségben. A január 20-án beiktatott új amerikai elnök, Joseph Biden és belügyminiszter-jelöltje, Deb Haaland ellenzi a kőolaj-kitermelést a nemzeti parkban.

MTI

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)