Korlátozzák a kőolaj kitermelést

Megállapodtak a kitermelés korlátozásáról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal.

Az olajkartellt és az azon kívüli szövetségeseiket tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig – jelentette be Támir Abbász Gadbár iraki olajipari miniszter. A döntésre az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében van szükség.

A megállapodásban az OPEC tagállamai közül 10 ország, továbbá tíz másik nagy olajexportőr vesz részt. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést, a kiinduló bázis pedig az október szint lesz. A kőolaj világpiaci árának támogatását célzó döntésnek köszönhetően a globális kínálat valamivel több mint 1 százalékkal mérséklődik.

Október eleje óta nagyjából harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára, amit a globális kínálat gyors bővülése és a kereslet gyengülésének fenyegetése váltott ki. Október 3-án a legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron, négyéves csúcson járt. Ezzel szemben pénteken napi maximumán a Brent 63,52 dolláron, a WTI pedig 54,17 dolláron forgott.

Az OPEC+ csoport legközelebb 2019 áprilisban ül össze, hogy áttekintse a fejleményeket és döntsön a további lépésekről. Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét, és két éve köti össze őket partnerség. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében.

Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig hosszabbították meg. Idén júniusban viszont abban egyeztek meg, hogy júliustól nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat 1 százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket.

(MTI/AFP/Reuters)

Iratkozzon fel hírlevelünkre