Jegesmedvék tartják rettegésben a helyieket a Novaja Zemlja szigetcsoporton

Jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton. Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható egyre nagyobb térséget érintő olvadás készteti az állatokat arra, hogy délebbre haladva keressenek élelmet maguknak.

A helyi sajtó beszámolója szerint december óta jegesmedvék gyülekeznek az Arhangelszki régióban lévő szigetcsoportnál, több mint 52 alkalommal tűntek fel Belusja Guba település közelében.

Hírügynökségi jelentés szerint 6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik, számos esetben embereket támadnak meg, hivatalokba és irodába törnek be.

Arhangelszki régió kormányzója a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy nagy tömegben árasztották el lakott területeket. Mint írta, a helyi lakosok, iskolák és óvodák tettek számtalan esetben – szóban és írásban – követelték, hogy a hatóságok szavatolják a biztonságukat. Félnek elhagyni lakhelyüket, veszélyben van napi rendszeres közlekedésük, életvitelük.

Egyes helyeken az óvodák körül kerítéseket húztak. Egy további intézkedésként különleges járművekkel szállítják az embereket munkahelyükre, a katonákat pedig bázisaikra. A jegesmedvék azonban nem riadnak el sem a járőrautóktól, sem a kutyáktól.

 A területre egy különleges szakértői csoportot vezényeltek, hogy segítsen az embereket megvédeni az állatok támadásától. Mindezek ellenére, az orosz környezetvédelmi hatóság nem engedélyezi, hogy a veszélyeztetett faj egyes példányait kilőjék.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre