„A jelenleg zajló vizsgálat eredményei nem maradnak titokban” – a Szemlélek kiadója a Vasárnapnak

Továbbra sincs egyetértés a saját működését felfüggesztő SZEMlélek internetes magazin háza táján.

Másként vélekedik a SZEMlélek portál működésének felfüggesztését eredményező nézeteltérésről az azóta elbocsátott főszerkesztő, Sáhó Eszter és a lapot fenntartó egyesület elnöke, Ikotity István. Azt ígérte: „A jelenleg zajló vizsgálat eredményei nem maradnak titokban. Amint a végére jártunk, rögtön tisztázzuk majd, és nyilvánosságra hozzuk az igazságot”.

A SZEMlélek magánalapítású blogként indult a később főszerkesztői, majd az utolsó hónapokban kreatív igazgatói posztot betöltő Gégény István szerkesztésében; később a fenntarthatóság érdekében – immáron több fős szerkesztőségként – csatlakoztak a Felebarátok Egyesülethez, amely azóta a kiadói tevékenységet végzi. A SZEMlélek az egyesület által indulhat például pályázatokon is, így ha az kilép a lap mögül, a portál ilyen formában működésképtelenné válik.

Mint arról mi is beszámoltunk, a szerkesztőség hétfőn tette közzé honlapján, hogy beszüntetik tevékenységüket. Döntésüket azzal indokolták, hogy a Felebarátok Egyesület elnöke, Ikotity István 2021. február 18-án egyoldalúan, február 1-re visszadátumozva felmondta a SZEMlélek magazin főszerkesztőjének és a SZEMlélek médiacsoport kreatív igazgatójának megbízását. Megjegyezték, ez a döntés ellentétes a Felebarátok Egyesület elnökségének szándékával, és a „kialakult helyzet rendezéséig nincs lehetőség az értékmagazin felelős szerkesztésének folytatására”. (A lap a működés felfüggesztése előtt az ötödik volt a keresztény sajtótermékek olvasottsági rangsorában, az elmúlt három hónapban a SimilarWeb mérése szerint átlagosan 127 ezer olvasó kereste fel havonta.)

Lapunk felkereste az egyesület vezetőjét és az elbocsátott főszerkesztőt is, hogy mindketten reagálhassanak a történtekre.

– Valóban van egy nézeteltérés a Felebarátok Egyesület és a SZEMlélek között. Részleteket azonban egyelőre nem szeretnék mondani, hiszen egy olyan ügyről van szó, melynek vizsgálata folyamatban van – nyilatkozta lapunknak Ikotity István. Az elnök hozzátette, mindenki abban érdekelt, hogy mielőbb rendezzék ezt a dolgot, és megnyugtatóan zárják le a vitás kérdéseket.

– Törekszünk a dialógusa, a közösségre, a megértés értékeinek képviseletére, és ezt a gyöngeségünk tudatában is igyekszünk megvalósítani. Sajnálatos, hogy a belső vitáink nyilvánosságra jutottak. Arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy türelemmel várják meg, míg a folyamat végére érünk! – mondta az elnök, hozzátéve, hogy

„a jelenleg zajló vizsgálat eredményei nem maradnak titokban. Amint a végére járunk, rögtön tisztázzuk majd, és nyilvánosságra hozzuk az igazságot”.

– Köszönöm a Vasárnap.hu korrektségét, hogy miután Ikotity István igent mondott az interjúra, számomra is lehetőséget biztosítottak, hogy megszólaljak az ügyben – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát a SZEMlélek elbocsátott főszerkesztője. Sáhó Eszter elmondta, furcsa számára ez a helyzet, hisz elnökségi tagtársával a nyilvánosság előtt kell vitáznia.

– Az elnökség többi tagja és a SZEMlélek szerkesztői megállapodtunk abban, hogy a kitett közleménynél többet nem szeretnénk a nyilvánosság felé közvetíteni egy belső vitából. A honlapunkra kikerült közleményre is azért volt szükség, mert az elnök döntése révén ellehetetlenült a szerkesztőség működése, és erről tájékoztatni kellett az olvasóinkat – ismertette a volt főszerkesztő.

– Valójában nem az egyesület és a szerkesztőség között alakult ki konfliktus, hanem az elnökségen belül, konkrétan Ikotity István és az elnökségi tagok között (én magam is elnökségi tag vagyok)

– mondta el Sáhó Eszter. Szerinte ebből a konfliktusból ered az elnöknek az az egyoldalú döntése, hogy felmondta a szerződéseiket. Ez kihatott a szerkesztőségre is, ennek következményeként ugyanis „megbénult a munka”. Kitért arra is, hogy az egyesületnek jelenleg még hivatalos álláspontja sincs ebben az ügyben.

– A szerkesztőség munkatársai mind egyként felálltak, azt mondták, ezzel tudják kifejezni, hogy száz százalékosan mögöttem és Gégény István kollégám mögött állnak. Nagyon meghatódtam.

Gyakorlatilag azonnal beadták a felmondásukat, és azt mondták, hogy ennyire méltatlan helyzetben nem tudnak tovább dolgozni. A külsős szerzőink is jelezték már felém szóban, hogy ha olyan vádak hangzanak el rólunk, melyeknek nincs igazságalapjuk, akkor ők is elmondják az őszinte véleményüket, és teljes vállszélességgel kiállnak majd a szerkesztőség mellett – tette hozzá.

– Az elnökségen belüli konfliktus részleteibe továbbra sem szeretnék belemenni. Volt egy alapkonfliktus az elnökségen belül,  melyhez a SZEMléleknek semmi köze nem volt. Azóta úgy érzem, ez most már teljesen másról szól.

Az elnök azóta több ügyben is vádakat fogalmazott meg, melyeket azonban nem tudott bizonyítani. Teljesen értetlenül álltunk a felmondás előtt, és valójában a mai napig fogalmunk sincs, hogy mi zajlik most az elnökben

– fogalmazott Sáhó Eszter. Azt is elárulta, hogy egyelőre nem tudják, hogyan tovább. Most közgyűlést hívnak össze, napirendre tűzik a történteket, és a lehető leggyorsabban megpróbálják helyretenni a dolgokat. Mint mondta, reméli, hogy a tagság helyes döntést hoz majd.

 

Beszünteti tevékenységét a SZEMlélek

Iratkozzon fel hírlevelünkre