Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogait

Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségeket megillető jogok tiszteletben tartását, és a kormánynak érdemi párbeszédet kell folytatnia a nemzeti kisebbségek képviselőivel - jelentette ki Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős európai uniós biztos az EU-Ukrajna Társulási Tanács csütörtöki eszmecseréjét követő sajtótájékoztatón.

Várhelyi Olivér elmondta, hogy az ukrán nemzeti kisebbségi törvénytől, amelynek kidolgozása még folyamatban van, az EU elvárja, hogy megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat. Hozzátette: ami a nemzeti kisebbségek képviselőit ért fenyegetéseket illeti, az unió számít arra, hogy a hatóságok kellőképpen kivizsgálják ezeket az eseteket.

„Az ukrán miniszterelnöktől, Denisz Smihaltól megerősítést kaptam arra, hogy Ukrajna elkötelezett a kisebbségi jogok védelme mellett”

– szögezte le.

A magyar EU-biztos hangsúlyozta: az unió 119 millió euró támogatásban részesítette a kelet-európai országot a koronavírus-járvány elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében, és további 1,2 milliárd euró makroszintű pénzügyi segélyt utalnak ki Ukrajnának a gazdaság helyreállítása végett. Ukrajna további 40 millió euró segítséget kap a vakcinakampányok, oltásprogramok kidolgozására és az azokhoz szükséges felszerelések megvásárlására. Továbbá a Covax nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül nemsokára 117 ezer adag oltóanyag érkezik az országba.

Várhelyi Olivér kiemelte, hogy Ukrajna sokat tett a reformok területén, azonban további erőfeszítések szükségeltetnek a korrupció elleni küzdelemhez, valamint az igazságügyi és más állami intézmények átalakításához.

 

(MTI)

„Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni”

 

FRISSÍTVE – Szijjártó Kijevben: Értelmetlen mindenféle szeparatizmussal kapcsolatos vád

 

Fenyegetik Kárpátalján a magyar kisebbséget

Kiemelt képünkön Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja sajtótájékoztatót tart Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével az EU-Ukrajna Társulási Tanács ülése után Brüsszelben 2021. február 11-én. MTI/EPA/AFP/Francois Walschaerts

Iratkozzon fel hírlevelünkre