Soltész: fontos a nemzetiségek templomainak, egyházainak támogatása

Nemzetiségi és egyházi támogatásként 40 millió forinttal támogatja a kormány a püspökhatvani Szent Lőrinc-katolikus templom felújítását - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest megyei településen.

Soltész Miklós azt mondta: nagyon sok minden szükséges ahhoz, hogy nemzetiségeink megmaradjanak, ilyen az anyanyelv ápolása, az oktatás-nevelés segítése, de az őseik által épített templomaik, egyházuk támogatása is.

Hozzátette, hogy Püspökhatvanban szlovákok élnek, akiknek külön köszönet jár azért, hogy őrizték a hagyományt, megtartották katolikus hitüket és törekszenek arra, hogy nemzetiségüket fenntartsák. Minden ilyen beruházás, amelyet a kormány támogat, az helyi munkahelyteremtés és -megtartás is egyben – közölte.

A püspökhatvani Szent Lőrinc-templom 2021. február 11-én. MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője kifejtette: a kormányzat a kistelepülések támogatásával azt szeretné elérni, hogy ha valaki ott lakik, annak ez életminőség-javulást, nyugodtabb körülményeket, megfelelő közszolgáltatásokat jelentsen.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Bátyi József polgármester, Szederkényi László plébános, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a püspökhatvani Szent Lőrinc-templomban 2021. február 11-én. MTI/Kovács Tamás