A zenészekhez szólt Ferenc pápa

Ferenc pápa a zenészeket éltette csütörtökön kreativitásukért, amellyel a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések ellenére is töretlenül igyekeznek munkálkodni.

A Szentatya a Kultúra Pápai Tanácsa február 4-én rendezett online konferenciája keretében szólalt fel.

„Tudjuk, hogy mióta a Covid 19-pandémia kitört, a zenei színtér erősen beszűkült”,

közölte Ferenc pápa, együttérzéséről biztosítva minden érintettet – adta hírül a Catholic News Agency.

„Sokan rengeteg energiát szenteltek annak, hogy a zenei szolgálatot új és kreatív módokon továbbra is végezni tudják.”

A hivatalos program szerint a két napon át tartó konferencián olyan karakterek is felszólaltak, mint Saba Anglana színésznő-énekes, Frank Cottrell-Boyce forgatókönyvíró és novellaszerző, vagy épp Martha Nussbaum filozófus. 

A Szentatya külön kiemelte: nagyon reméli, hogy a szociális élet ezen zenei aspektusa mihamarabb újjá tud majd születni.

„A jó zenész tisztában van a csend értékével, a szünet értékével. A hang és a csend közti átmenet gyümölcsöző – teret enged a hallgatásnak, amelynek fundamentális szerepe van minden párbeszédben”

– fogalmazott Ferenc pápa.

A Szentatya kiemelte, hogy a legkülönfélébb zenei kultúrákat felvonultató konferencia különösen is fontos szerepet játszik a különböző népek, civilizációk megismerésében, ahol a zene gyakran szorosan kapcsolódik rituális elemekhez, ünnepekhez, táncokhoz.

„Ebben a kontextusban új narratívák jelenhetnek meg az evangelizáció szolgálata számára.”

Ferenc videóüzenete zárásaként egy kérdéssel fordult a hallgatósághoz:

„A csend, amiben élünk üres csend csupán – vagy figyelve hallgatunk? […] Az ének, a hangszerek hangjai, a kompozíciók továbbra is Isten hangjának harmóniáját fejezik ki, amely egy szimfónia felé, az egyetemes testvériség felé vezet minket.”

 

Nem szentségtelenedett meg a szentély – Szász Péter a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre