A magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvként kell elismerni

A magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvként kell elismerni - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Őry Péter, a felvidéki Pro Civis Polgári Társulás elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere.

A lap pénteki számában közölte: a társulás a szlovákiai országos koronavírus-tesztelés során kiadott igazolásokat fordította le magyar nyelvre és tette közzé.

Kiemelte: a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében az egészségre való veszélyre felhívó tájékoztatóknak, köztéri feliratoknak, szórólapoknak kétnyelvűnek kell lenniük, de ezen a területen is szembesültek a törvény be nem tartásával.

A hatályos törvény értelmében ezeket az államigazgatási szerveknek kellett volna elkészíteniük.

Őry Péter hangsúlyozta: az igazolás okiratnak minősül, amelyet, ha a polgár kéri, az önkormányzat köteles magyarul is kiadni. A kétnyelvű igazolás „automatikus” kiadása nem törvénysértő. Törvénysértésre az esetleges kérés megszegése esetében kerül sor.

„Mi azt valljuk, hogy a magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvként kell elismerni és egyenrangúságot szükséges biztosítani”

– emelte ki.

Szerinte a felvidéki magyaroknak élni kellene azzal, ami lehetőségként adott, és örülne, ha a szlovákiai magyar vagy magyarországi tulajdonosi hátterű vállalkozásoknál is természetes lenne például a termékek teljes többnyelvűsége.

Őry Péter kiemelte: már tíz éve annak, hogy a Pro Civis Polgári Társulás égisze alatt olyan munka vette kezdetét a Felvidéken, amelynek célja a magyar nyelvű hivatali ügyvitel segítése a szlovákiai magyar települések önkormányzatainál. A társulás évi rendszerességgel önkormányzati szabadegyetemeket szervez, negyedévente lapot ad ki, amelyet eljuttat a legalább húsz százalékban magyarlakta települések önkormányzataihoz.

Úgy véli, hogy munkájuknak is köszönhetően, kialakult az emberekben egy láthatatlan ingerküszöb, amelynek alapján elvárják, hogy legyenek kétnyelvű dokumentumok, tájékoztatók, feliratok, határozatok.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Őry Péter, a felvidéki Magyar Közösség Pártja alelnöke beszédet mond a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján rendezett ünnepségen az Országházban 2016. április 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre