FRISSÍTVE – Szijjártó Kijevben: Értelmetlen mindenféle szeparatizmussal kapcsolatos vád

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter munkalátogatáson vesz részt Kijevben ukrán hivatali partnere, Dmitro Kuleba meghívására. A reggeli tárgyalást követően a két tárcavezető online sajtótájékoztatót tartott.

Az ukrán külügyminiszter a tárgyalásukat követő sajtótájékoztató kezdetén örömét fejezte ki Szijjártó Péter látogatásával kapcsolatban, a magyar minisztert a barátjának nevezte. Úgy fogalmazott, a szerdai napon konstruktív tárgyalást folytattak, hangsúlyozta azt is: partnerekként beszélgettek, készen a problémák megoldására. Megállapodtak egy magyar-ukrán munkacsoport létrehozásában, mely az oktatás helyzetével foglalkozik majd, illetve online üzleti fórum indítását kezdeményezik.

A gyanakvás az, ami az ukrán-magyar együttműködés útjában áll

– mondta el véleményét Kuleba. Elítélte az ukrajnai magyar kisebbséghez való „negatív hozzáállást”, de elfogadhatatlannak tartja az ukránellenes retorikát is. Semmi okunk feltételezni, hogy az ukrajnai magyarok „hajlanak a szeparatizmusra” – szögezte le, hozzátéve, az ukrán állam sem akar kárt okozni a magyaroknak.

Egy társadalom vagyunk és azok maradunk örökké.

Az ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá Ukrajnát az Európai Unióban. Megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója. Hozzáfűzte: dolgoznak azon, hogy ez a találkozó a lehető legeredményesebb legyen és új lapot nyisson a kétoldalú kapcsolatokban.

Szijjártó Péter szerint a találkozón megállították a kétoldalú kapcsolatok romlását, és jó irányba tudták fordítani a folyamatokat. Kifejtette:

ha ezeken az egyeztetéseken megoldást találnak, akkor „nagyon komoly teher kerülhet le” a kétoldalú kapcsolatokról.

Kuleba ígéretet tett arra, hogy a munkacsoport hamarosan össze fog ülni.

A magyar miniszter hozzáfűzte: ukrán partnere biztosította afelől, hogy a készülő kisebbségi törvényről is érdemi párbeszédre kerül sor, amelybe bevonják a magyar nemzetiség képviselőit. Kifejtette, hogy

a magyar kormány a kárpátaljai magyar nemzeti közösségre úgy tekint, mint összekötő kapocsra a két ország között, és e tekintetben mint erőforrásra.

„Amikor mi támogatjuk a magyar nemzeti közösséget, akkor a hitünk szerint erősítjük a magyar-ukrán együttműködést is. Ezért arra kérjük Ukrajna minden polgárát, hogy így tekintsen a Magyarországról érkező támogatásokra” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Felsorolta egyebek között, hogy már elkészült a záhonyi Tisza-híd felújítási terve, a magyar fél kész új határátkelőt nyitni Nagyhódos és Palád között, 50 millió euró hitellel készül támogatni kárpátaljai útépítési terveket, és eddig összesen 16 milliárd forint hitellel támogatott 34 ezer kárpátaljai pályázatot, továbbá készen áll az M3-as és az M34-es autópályák elvezetésére az ukrán határig, és kész részt venni ukrajnai infrastruktúra megépítésében is.

A humanitárius támogatások közül kiemelte, hogy eddig 2300 olyan ukrán kisgyermek kapott lehetőséget magyarországi táborozásra, akiknek a szülei a kelet-ukrajnai harcokban érintettek voltak.

Elmondta, hogy amennyiben a koronavírus okozta járványhelyzet ezt megengedi, a gyermekek táboroztatása idén is folytatódik.

Az MTI kérdésre hozzátette, hogy eddig a Donyec-medencei harcokban megsérült 42 ukrán katona számára biztosítottak Magyarországon egészségügyi ellátást, rehabilitációt. Készen áll Magyarország ennek a programnak a folytatására is, ha ezt a járványhelyzet majd lehetővé teszi.

Emlékeztetett még arra, hogy kedden ötven lélegeztetőgépet adományozott Magyarország ukrajnai kórházaknak. Kiemelte, hogy ebből 46 nem kárpátaljai kórházakba kerül.

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó Péter szerdai hivatalos kijevi látogatásának előestéjén, kedden vérontással fenyegető, „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ.

Vasárnap.hu, MTI

 

„Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni”

Kiemelt képünkön Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Kijevben 2021. január 27-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás