Iszlám napot hirdetett a lengyel katolikus egyház

Ma van az „Iszlám napja” Lengyelországban. A lengyel katolikus egyház által a katolikus-muszlim párbeszéd jegyében évente meghirdetett nap kiemelkedően fontos szerepet játszik a jövőbeni merényletek vagy egyéb, előítéletek miatt kialakuló feszültségek és incidensek elkerülésében.

Henryk Ciereszko, Białystok segédpüspöke, a püspöki kar katolikus-muszlim párbeszédért felelős delegáltja bejelentette, hogy az idei nap mottója az „imádság helyszíneinek védelme”.

„Ez hangsúlyozza a katolikus templomok és muszlim mecsetek jelentőségét, ahol az Istent imádjuk, és az Istennel való találkozást megtapasztaljuk”– fogalmazott a segédpüspök.

Az Iszlám napot hagyományosan a január 18-a és 25-e közötti ökumenikus imahéten tartják. Ez lesz a 21. olyan év, amikor a lengyel egyház külön napot szentel ennek az ügynek.

Muszlimok egyébként már a 14. század óta élnek Lengyelország területén – gyakorlatilag a tatárjárás során az Arany Hordából elszökött tatár csoportok voltak az első emberek, akik az iszlámot képviselték a térségben. Ezt követően a lipek tatárok évszázadokig harcoltak a lengyel katolikusok oldalán.

Napjaink Lengyelországának muszlim népességére vonatkozólag csak durva becslések keringenek az éterben: a 28 milliós ország lakosságának feltehetően 0.1%-t tehetik ki.

A nap alkalmából rendezett ünnepséget a Covid-helyzetre való tekintettel online tartják. A programot ezen a linken, este hat órától követni.

 

Kiemelt képünk forrása: Reddit

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre