Legkevesebb 750 halottja van az etiópiai kereszténymészárlásnak

Az Etiópia Tigray régiójának Axum városában lévő, Miasszonyunkról elnevezett templomból kirángatták a híveket, majd az épület előtti téren agyonlőtték őket – jelentette január 9-én az Europe External Programme with Africa.

A brit Church Times értesülései szerint a támadást az etióp kormányzati haderő és az Amhara milícia katonái hajtották végre. A támadáskor nagyjából ezren rejtőzhettek a templomban.

A hagyomány szerint a templomban őrzik a szövetség ládáját, a frigyládát, melyről először a Kivonulás könyvében tesznek említést, és amely tartalmazza a Tízparancsolat kőtábláit, Áron botját és egy tál mannát. A támadók feltehetően ezt akarták megszerezni, hogy a fővárosba, Addis Ababába szállítsák.

A ládát mindig egyetlen pap őrzi és gondozza, aki soha nem hagyja el a templom területét, és a ládát nem is láthatja senki más, így annak történeti hitelessége már évszázadok óta vita tárgyát képezi.

Tigray régióban november óta fegyveres konfliktus zajlik, melyet a miniszterelnök robbantott ki egy feltehetően meg nem történt katonai támadásra adott válaszreakcióval.

Tigray vezető politikusai egykor az országot kormányzó koalíció tagjai voltak, azonban a 2018-ban hatalomra kerülő Abij Ahmed célzott politikai intézkedésekkel lehetetlenítette el az előtte hatalmon lévő politikusokat. Az emiatt kialakult feszültség ért tavaly novemberben egy meghatározó mérföldkőhöz, amikor Abij Ahmed egy katonai akció keretében akarta letartóztatni Tigray regionális kormányzatának vezetőit és megsemmisíteni a régió haderejét.

A konfliktus az elmúlt közel három hónapban már több ezer áldozatot követelt mindkét oldalon. Tigray kommunikációját szinte teljesen elvágták a külvilágtól, az újságírók nem hagyhatják el a területet, ahol a templomtámadás is történt.

Tavaly novemberben Ferenc pápa és a katolikus püspökök békére és párbeszédre szólították fel a feleket. Az ENSZ jelentése szerint az elmúlt hónapokban tízezrek menekültek át Tigrayból Szudánba.

 

Többet szeretne tudni az etiópiai helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat.

Több mint 500 keresztényt öltek meg június óta Etiópiában

Hét templomot gyújtottak fel Etiópiában

Kiemelt képünk forrása: Wikimedia Commons

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre