Böröcz: Sikerült megvédeni a Márványmenyasszonyt

Az I. kerületi baloldali összefogás polgármestere, V. Naszályi Márta már megegyezett egy vállalkozóval, hogy részlegesen elbonthatja az épületet. A dolog pikantériája, hogy ezek után (érthetetlen módon) sikerként kommunikálta ezt a kétes megállapodást... – nyilatkozta a Vasárnapnak a bontás ellen fellépő Böröcz László országgyűlési képviselő.

A Márványmenyasszony 1793 óta üzemel Buda szívében, a Krisztinavárosban. A patinás étterem a budapesti kulturális élet meghatározó helyszíne, írók, művészek kedvelt szórakozóhelye immár évszázadok óta, sőt – maga gróf Széchenyi István is itt tartotta a lakodalmát.

A múlt év őszén az étterem gazdát cserélt; az új tulajdonos, a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft. novemberben fordult részleges bontási engedélyért, melyet meg is kapott az érintett kormányhivataltól.

A Márványmenyasszony épülete (Fotó: Tóth Gábor/Vasárnap.hu)

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese megkeresésünkre elmondta, hogy a Budavári Önkormányzat baloldali vezetésének már ekkor lépnie kellett volna, helyi védelem alá helyezni az éttermet, a helyi építési szabályzatban elejét venni a bontásnak (vagy az átépítésnek). A vezetés a helyi önkormányzati lapban megjelent interjúban is közölte, hogy semmit sem tudnak tenni az ügyben.

„Ehelyett V. Naszályi Mártáék megegyeztek a vállalkozóval, hogy részlegesen elbonthatja az épületet. A dolog pikantériája, hogy ezek után, érthetetlen módon, Naszályi sikerként kommunikálta a kétes megállapodását a vállalkozóval…” – emelte ki Böröcz László.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az épület megmentéséért politikai hovatartozástól függetlenül sokan felszólaltak.

„Nekem is az volt az első gondolatom, hogy vajon miképp lehetne megmenteni ezt a jobb sorsa érdemes helyet, ami a múltunk és a történelmünk része. Szerencsére nem voltam egyedül ezzel a gondolattal, így amikor látszott, hogy a Budavári Önkormányzat baloldali vezetése nem fog lépni az ügyben, hanem csak a felelősséget hárítja és látszatmegoldásokat kínál, többször egyeztettünk Gulyás Gergely miniszter úrral, aki ezt követően elindította az eljárást a Márványmenyasszony Étterem műemléki védelem alá helyezése érdekében” – közölte lapunkkal Böröcz László.

Úgy tűnik tehát, hogy végül sikerült a legendás Márványmenyasszony részére hosszú távú, valódi védelmet biztosítani.

 

Tóth Gábor

 

Kiemelt kép: Tóth Gábor/Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre