Azbej Tristan: Minden magyar felelős minden magyarért

Azbej Tristannal, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárral beszélgettünk az oltás fontosságáról és az oltásellenesség jelentette problémákról.

– Ön beoltatja magát?

– Számomra ez a kérdés egyenlő azzal, hogy meg szeretném-e védeni családtagjaimat, munkatársaimat, a hozzám közel állókat, és szeretném-e, hogy mihamarabb visszatérjen minden a normális kerékvágásba. A válaszom tehát, természetesen – igen! Már az egész családommal együtt regisztráltam is a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A kormány mindent megtesz az életek megmentéséért; a tömeges oltás elkezdéséhez azt várjuk, hogy az Unió ügyetlenkedése ellenére végre megérkezzen a már lekötött, nagy mennyiségű vakcinaszállítmány, és hogy más vakcinák – alapos vizsgálatot követő – engedélyezésére is sor kerülhessen. Első körben azoknak kell az oltást megkapniuk, akik a frontvonalban küzdenek a járvány ellen, illetve akik a legveszélyeztetettebbek körébe tartoznak – de a beoltottság mindannyiunk felelőssége önmagunk és egymás iránt.

– Miért fontos hangsúlyozni az oltás szükségességét?

– A képlet egyszerű: minél nagyobb arányú a társadalomban az átoltottság, annál hamarabb fellélegezhetünk. Arra, hogy a most szükséges korlátozó intézkedéseket fel lehessen oldani, és hogy a gazdaság, a vállalkozói szféra, illetve a társasági élet újra beindulhasson, egyetlen megoldás van: a vakcina. Akkor győzzük le a vírust, akkor hagyhatjuk magunk mögött ezt az időszakot, ha beoltatjuk magunkat. Magyarország kiemelkedő helyen van a különböző betegségek elleni beoltottsági szintet nézve, ami annak köszönhető, hogy még gyermekkorunkban számos oltást megkaptunk. A szükséges oltások sorába illeszkedik immár a koronavírus elleni vakcina is. Az egész társadalom számára fontos cél, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. Ehhez pedig az kell, hogy a társadalom legalább 60-70 százaléka minél előbb be legyen oltva (vagy átessen a fertőzésen).

– Mit gondol az oltásellenességről?

– Először is azt, hogy akik szkeptikusan állnak az oltásokhoz, szintén számos oltáson túl vannak, és egyebek közt ennek is köszönhetik egészségüket.

Azt gondolom, itt most nem az oltás, hanem a beoltatlanság a hazardírozás.

Rendkívül veszélyes és felelőtlen dolog az, hogy egyesek a tudományt, a nemzetközileg elismert szakértők álláspontját és a szigorú vizsgálatok utáni engedélyezést semmibe veszik, és mindenféle összeesküvés-elméletekre, félinformációkra és álhírekre alapozva ellenkampányt folytatnak. Ugyanígy felelőtlen azok magatartása, akik kamuvideókat gyártanak és riogatnak, kicsinyes politikai érdekektől vezérelve.

Azbej Tristan: Ne féljetek, mert velünk az Isten

Mit üzen a kétkedőknek? Hogyan buzdítaná őket?

– Ugyan én nem orvosi, hanem más természettudományos területen kezdtem a pályafutásomat, de azt látom, hogy meggyőző az az alaposság és szakszerűség, amellyel az oltóanyagokat kifejlesztették. A vakcina egyértelműen biztonságos és hatékony, szigorú nemzetközi szakvizsgálatnak és hatékony tesztelésnek vetették alá. Az oltás nemcsak véd, hanem életeket is ment. Azt kérem mindenkitől, hogy gondoljon a szeretteire, a kórházi dolgozókra, akik éjt nappallá téve hoznak áldozatokat az életek megmentéséért, gondoljunk a szükséget szenvedőkre – és arra, hogy milyen jó lenne újra betérni a barátokkal egy kávézóba…

Ne feledjük: „Minden magyar felelős minden magyarért!”

 

Kiemelt képünk forrása: Azbej Tristan Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre