Ökumenikus imahét indul a kereszténység egységéért

A vasárnap induló programsorozat első istentiszteletét Erdő Péter bíboros és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének püspöke vezeti. A MEÖT (Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa) és az MKPK (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) közös szervezésében évről évre megrendezett imahetet a kereszténység egységéért ajánlják fel.

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek, ökumenikus közösségben fognak istentiszteleteket tartani, melynek indítóalkalma 2017 óta egyben az üldözött keresztényekért való imádkozás napja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezetei a délelőtti istentiszteleteiken imádkoznak az üldözött keresztényekért.

Az ökumenikus imahét idei központi témája a János evangéliumából vett idézetre épülve – „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” – az összefogás lesz. A részletes programot, és az egész imahét anyagát idén a svájci grandchamp-i szerzetesközösség készítette, melynek szövegeit a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa és az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága véglegesítette.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg.
A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza.

 

Forrás: MTI
Kiemelt képünk forrása: MTI (illusztráció)