Földönkívüliek és mesterséges intelligencia – katolikus tudósok ülnek össze júniusban

A Katolikus Kutatók Társasága sokak számára botrányos témákkal is készül az eseményre. Szó lesz többek között a Ganymedesről január elején fogott rádióhullámokról; arról a kérdésről, hogy vajon a hívők miként reagálnának egy intelligens, földön kívüli élet felbukkanására; valamint terítékre kerülnek majd a mesterséges intelligencia esetleges öntudatra ébredése esetén vélhetően jelentkező morális dilemmák is.

„Tudományos körökben elég forró téma ez jelenleg, mivel tudósaink nagy számban kezdtek el felfedezni exobolygókat… Ezek közül – elméletileg – több is lakható”– közölte a CNA-vel a földön kívüli élet esetleges felfedezése körüli általános izgalomra utalva Stephen Barr, a Katolikus Kutatók Társaságának elnöke és társalapítója.

A Delaware-i Egyetem professzor emeritusza – néhány további katolikus kutatóval együtt – 2016-ban hozta létre a szervezetet, azzal a céllal, hogy közösséget formáljon a természettudományok különböző területein foglalatoskodó katolikus tudósokból.

„Az emberek azt gondolják, hogy a tudomány világa teljességgel ateista – mivel mindezidáig az ateista tudósok sokkal gyakrabban szólaltak fel. Fel akarjuk hívni az emberek figyelmét arra, hogy rengeteg a vallásos tudós, és köztük nagyon sok a hívő katolikus”– közölte Barr.

Az idegen életre és a mesterséges intelligenciára vonatkozólag elmondta, hogy a konferencia tudományos és teológiai szempontból is körüljárja a témákat.

Barr úgy véli, mivel az embernek van egy lelki, spirituális része is, ezért

az univerzumban bárhol máshol felfedezett intelligens életnek is spirituálisnak kell lennie – ehhez pedig az szükséges, hogy legyen lelke is, amely az Isten ajándéka.

„Kutatói munkám nem más fejlett civilizációk felkutatására, sokkal inkább a saját naprendszerünkön belüli mikrobiológiai élet keresésére terjed ki”– közölte Jonathan Lunine, a KKT elnökhelyettese. A kutató elmondta: az elmúlt 25 évben legalább három olyan holdat fedeztek fel a naprendszer peremén, amelynek felszíne alatt tengernyi folyékony halmazállapotú anyag rejtezik.

„Például a Szaturnusz Enceladus holdjának felszíni jégtakarója alól az anyag az űrbe szökik, vízpárát, jeget és port köp az űrbe. Tudjuk, hogy ez az óceán sós. Azt is tudjuk, mennyire sós. Azt is tudjuk, hogy vannak benne széntartalmú molekulák, amelyek természetesen az élet egyik alappillérét jelentik.”

Lunine szerint bármilyen élet felfedezése hatalmas jelentőségű volna, mivel azt jelentené, hogy az univerzum telis-tele lehet mikrobiológiai élettel.

A konferenciát 2021 június 4 és 6 között rendezik meg Washingtonban. Az eseményre regisztrálni a Katolikus Kutatók Társaságának weboldalán lehet.

 

Amiben még az ateisták is hisznek, avagy mikortól számít hivatalosan is bűnözőnek az átlagpolgár?

Avatárok és a szembesülés – beszélgetés Török Csabával

 

Kiemelt képünk forrása: Wheat and Tares

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre