A cukorbeteg gyermekek nevelése különleges kihívást jelent

Egy család életében óriási megrázkódtatást jelent, ha kiderül, hogy a gyermekük 1-es típusú diabéteszben szenved. A betegség nagymértékben meghatározza a család mindennapjait, állandó készenlétet, napi szintű odafigyelést igényel, mindemellett komoly lemondásokkal és áldozatokkal jár a közvetlen környezet részéről.

Sajnos kevesen tudják, hogy az 1-es típusú cukorbetegség nem megelőzhető, nem gyógyítható, illetve nem a káros táplálkozási szokások miatt alakul ki, mint a 2-es diabétesz. Egy immunbetegségről van szó, amely tünetmentessé tehető, eredményesen kezelhető, és a megfelelő terápia alkalmazása esetén teljes életet élhetnek mellette az érintett gyermekek.

Rendkívül nyugtalanító, hogy Magyarországon az elmúlt 30 év során 3-szorosára emelkedtek az esetszámok a gyermekek körében. Ez (2019-es adatok szerint) nagyjából 250-300 diagnosztizált gyermeket jelent évente. Ami még ennél is  aggasztóbb jelenség, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban aránytalan mértékben nő. Az autoimmun betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, az azonban kijelenthető, hogy ezzel a rohamos növekedéssel az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegség lett hazánkban.

Egy család életében óriási megrázkódtatást jelent, ha kiderül, hogy a gyermekük 1-es típusú diabéteszben szenved. A betegség nagymértékben meghatározza a család mindennapjait, állandó készenlétet, napi szintű odafigyelést igényel, és mindemellett komoly lemondásokkal és áldozatokkal jár a közvetlen környezet részéről.

A diabétesz minél korábbi fázisban történő felismerése rendkívül fontos, ugyanis egy kisgyermek esetében az első, jól érzékelhető tünetek megjelenése után akár egy héttel is kialakulhat az adott esetben életveszélyes anyagcsere-állapot.

A legszembetűnőbb tünetek között szerepel a túlzott folyadékfogyasztás (akár napi 4-6 liter), a gyakori vizelés, a már szobatiszta gyermek ágybavizelése, valamint a fáradtság, az étvágytalanság, illetve a fogyás. Csecsemők esetében árulkodó jel lehet a gyakrabban szükségessé váló pelenkacsere, a szoptatás iránti növekvő igény, vagy a korábbinál jóval több cumisüvegnyi folyadék fogyása.

Az egyre nagyobb számú cukorbeteg gyermek ellátása, nevelése, gondozása speciális kihívást jelent. A magyar kormány kiemelt céljának tekinti azon intézkedések megtételét, melyek alapvetően az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek családjainak terheit hivatottak enyhíteni.

Forrás: Semmelweis Egyetem

A virtuális autizmus korunk egyik újszerű jelensége

Kiemelt kép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre