Egy megindító animációs film az apaságról

Vannak dolgok, amiket felesleges hosszan magyarázni, néhány pillanat, pár képkocka elég hozzá, hogy megértsük a lényeget. S. Mohamadreza Kheradmandan iráni rövidfilmrendező egyetlen percben fogalmazta meg, mit jelent egy család számára az apa jelenléte. Az animációs film olyan egyszerűen, mégis egyértelműen jeleníti meg az apaság esszenciáját, hogy az könnyeket csal az emberek szemébe.

Egy rosszkor és rossz helyen kiteregetett kabátot tépáz a vihar, repülnek mellette a ruhák, de ő kitart a szárítókötélen, és egyetlen csipeszen egyensúlyozva ellenáll a természet ellentmondást nem tűrő erejének. De mi köze mindennek a családfőhöz?

Az Apa című film az erős, oltalmazó férfiról szól – az apáról, aki ha kell, testével védi és óvja családját, a törékeny nőt, a kamaszt, a kisdedet. Még a legnagyobb viharban is.

Sokan buknak el, akik azt gondolják, egyedül is vihetik a terheket, akik azt hiszik, egymaguk képesek mindent megoldani, apa, családfő, férfi nélkül – és persze némelyeknek ez sikerül is. De a legnagyobb védőháló – Isten mennyei keze alatt – azért mégis csak a család szent egysége, összetartó ereje.

A neves filmrendező, Kheradmandan 2013-as alkotása egyébként személyes élményből táplálkozik: azt az időszakot szerette volna megmutatni, amikor édesanyja rákos megbetegedése miatt minden gond, felelősség és teendő az édesapjára hárult. „Sok áldozatot hozott, hogy átsegítse a családunkat a betegség nyomán jelentkező nehézségeken” – mesélte egy interjúban a rendező.

Az animációs film bejárta a világot, sokakat megríkatott, sőt olyan eset is előfordult, hogy családokat volt képes újra összehozni. Kheradmandan a kisfilmjére érkező pozitív visszajelzések közül gyakran emleget egy szívének kedves történetet. Egy Svédországban élő nő köszönetet mondott neki, mert a rajzfilm olyan hatással volt rá, hogy könnyek között felhívta az Iránban élő édesapját, akivel évek óta nem tartották a kapcsolatot – a beszélgetés végére pedig kölcsönösen megbocsátottak egymásnak.

„Azt hiszem, az apaságot a világon mindenhol ugyanúgy értik – szögezi le a rendező. – A film nyomán megértettem, hogy az ilyen történetekkel megindíthatom az embereket, összehozhatom őket vallásuktól, kultúrájuktól és faji hovatartozásuktól függetlenül. Mindenkinek van apja, és tud azonosulni ezzel a gondolattal.”

Forrás: Katolikus.ma

 

Kiemelt képünkön: pillanatkép az Apa című rövidfilmből. Forrás: YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre