Amerikai demokraták „korszerűbbre” cserélnék az „apa, anya, fia, lánya” szavakat

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának demokrata elnöke és az ugyancsak demokrata párti képviselő, James McGovern pénteken ismertették azokat a „jövőorinetált” javaslatokat, amelyeket a törvényhozás elé visznek. A javaslat egyebek mellett a nemek közt különbséget tevő kifejezések - úgy mint apa, anya, fia, lánya - eltörlését is tartalmazza. 

A szabálycsomag (eredeti nyelven itt érhető el), amelyről az új, 117. kongresszus összehívása után szavaznak, átfogó „etikai reformokat” tartalmaz, növeli a parlament elszámoltathatóságát, és – mint Pelosi fogalmaz – tükrözi a „történelmileg sokszínű demokrata többség” nézeteit és értékeit. A javaslatban szerepel egy új bizottság felállítása is, amely megkövetelné a kongresszustól, hogy képviselői „tiszteletben tartsák az összes nemi identitást azáltal, hogy a házszabályban a névmásokat és a családi kapcsolatokat nemileg semlegessé változtatják”.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke. MTI/AP/Jacquelyn Martin

A házszabályban jelenleg olyan nemek szerinti kifejezések szerepelnek, mint apa, anya, fiú, lány, testvér, nővér, nagybácsi, nagynéni, unokaöcs, unokahúg, férj, feleség, meny, vej, sógor, mostohaapa, mostohaanya, mostohafiú, mostohalány. A Pelosi-McGovern féle módosítás nyomán ezeket a kifejezéseket olyanok váltanák fel, mint például szülő, gyermek, testvér, szülő testvére, unokatestvér, testvér gyermeke, házastárs, mostohaszülő, mostohagyermek.

Törölhetik az anya és az apa kifejezést a törvényből Svédországban

Iratkozzon fel hírlevelünkre