Az átlagosnál enyhébb hőmérséklettel, és gyakori esőzéssel ér véget az év

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek felett markáns ciklon örvénylik, hullámzó frontja Dél-Norvégián, Dánián és Németországon át egészen Portugáliáig húzódik. A front mentén többfelé jelentős csapadék is hull, amely vegyesen jelent esőt, havas esőt, illetve havazást. Egy kisebb légörvény pedig a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence időjárását teszi változékonyabbá, de errefelé csak kevés helyen hullott érdemi csapadék.

A Kelet-európai-síkság fölött anticiklont figyelhetünk meg, arrafelé ennek megfelelően derült, napos és rétegfelhőzettel borított tájak egyaránt vannak. A maximumok nagyjából megfelelnek a sokévi átlagnak, még a legdélibb országokban is csak kevéssel emelkedik 15 fok fölé napközben a hőmérséklet.

Kedd estig időjárásunkat egy átvonuló hidegfront, illetve nagy területen tartósan erős, sőt viharos déli szél alakítja.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, és nyugat felől egyre többfelé elered az eső. Éjszaka a csapadékzóna kelet felé helyeződik. Általában esőre számíthatunk, de az Északi-középhegység csúcsain havas eső, hó is hullhat.

Az éjszaka második felében nyugat felől már csökkenni kezd a felhőzet. Kedden az ország délkeleti felén általában gyengén felhős, napos időre lehet számítani, a nyugati és északi megyékben közepesen és erősen felhős területek, illetve időszakok is lesznek. Reggel, kora délelőtt főleg Szabolcsban eshet még több helyen az eső, de ott is megszűnik a csapadék. A délutáni, esti órákban a Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység térségében fordulhat elő helyenként kisebb zápor. A déli szél megerősödik, több helyen viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8 és 14 fok között várható.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön esőcseppek láthatók egy autó szélvédőjén Jármi településen 2020. december 28-án. MTI/Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre