Szilágyi Péter: Nem csak a virtuális világ kapcsol össze bennünket

Az adventi várakozás mindig örömteli. Olyasvalamire készülünk ilyenkor, ami minden évben varázslatos. Az emberek akaratlanul is felveszik az ünnep ritmusát, a városok ragyogó fényfüzérbe öltöznek, kürtöskalács és forralt bor illat kering az utcákon és bár magunk sem értjük, hogy miért, de ezekben a napokban a világ mindig valahogy megszépül.

Ugyan az idei ünnep más lesz, mint az eddig megszokottak, de ez a varázslatos hangulat, mint eddig mindig, most is ugyan úgy áthatja a levegőt és a nehézségek ellenére valahogy mégis szépen lassan belopja magát a szívünkbe.

Az adott helyzetben rengetegen maradnak távol a családjuktól. Úgy gondolom, hogy ez minket, magyarokat különösen érint, hiszen nemzetünk jócskán határainkon túl nyúl. Számtalan anyaországbeli rendelkezik határon túli, vagy diaszpórában élő rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel. Az ünnepi időszak közeledtével egyre nehezebbé válik elfogadni, hogy a meghitt újbóli találkozások most elmaradnak.

Azt hihetjük, hogy idén már egyedül a virtuális világ kapcsolhat össze bennünket, ez azonban tévedés.

Évszázadok óta ezt a végtelenül erős nemzetet, az elszakított országrészeket, családokat, összetartja egy láthatatlan lelki kapocs. Mi magyarok, számtalanszor bizonyítottuk már, hogy ez a határokon átnyúló, élő lelki kötelék elválaszthatatlanná tesz bennünket. Nincs ez másként most sem.

Adventi üzenetem azokhoz szól, akiknek most különösen megterhelő ez az időszak.

Akik honvággyal, a családjuktól távol, vagy gyásszal a szívükben töltik az ünnepeket. Együtt, közösen, most is, ahogy történelmünk során mindig, képesek leszünk leküzdeni az előttünk álló nehézségeket. Hiszem, hogy a járványhelyzetből fakadó kihívások erősebbé tettek bennünket és megerősítették a minket egymáshoz láncoló határokon átnyúló kötelékeket. Bízom benne, hogy a nehezén már túl vagyunk.

Készüljünk hát a méltó újrakezdésre.

 Kívánom, hogy Önökhöz is eljusson az adventi várakozás varázsa. Kívánok Önöknek békességet és önfeledt találkozásokkal teli új esztendőt!

 

Szilágyi Péter
nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos

 

Adventi üzenetsorozatunk:

Mennyi angyalka! – Sajdik Ferenc adventi képpel köszönti a Vasárnap olvasóit

Süli János: Megalkuvás nélkül akarjuk megünnepelni Jézus születését

Andrásfalvy Bertalan: Az evangéliumi biztatás ma is érvényes

Kiemelt képünk forrása Nemzetpolitikai Államtitkárság / Fotó: Vermes Tibor

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre