Reméljük, hogy Biden számára is fontosak az alapvető emberi jogok

A héten az elektori kollégium bejelentette, hogy Joe Biden a hivatalos győztese a 2020-as amerikai elnöki választásoknak. Ahogy az adminisztráció és annak célkitűzései lassacskán formát öltenek, szó szerint életbe vágó súllyal kéne latba esnie a vallásszabadság alapvető emberi jogának, amelyet a Trump-kormányzat is kiemelt helyen kezelt. Matias Perttula, az érintett témában az egyik, ha nem a legnagyobb szervezet, az International Christian Concern érdekképviseleti elnöke szólalt fel az ügyben.

Bár valóban alapvető emberi jogról van szó a vallásszabadság kérdésében, általánosságban elmondható, hogy a kormányzatok legtöbbször csupán mint teológiai, a politikától távol eső problémának látják a dolgot.  Itt azonban messze nem arról van szó, hogy teológiailag kinek van igaza és kinek nincs, hanem arról a húsba vágó kérdésről: tudják-e biztosítani minden polgár számára a jogot, hogy lelkiismeretük szerint gyakorolni tudják hitüket, mindenfajta megkülönböztetés nélkül?

Sam Brownback, a Trump-adminisztráció vallásszabadsági nagykövetének vezetése alatt a vallásszabadság globális ügye hatalmas lendületet kapott. Sikerült világszerte kézzelfogható eredményeket elérni. Szudánban például több régről maradt törvényt sikeresen elimináltak, amelyek az iszlám elhagyásáért halálbüntetést szabott ki. Sikerült a nem-muszlimokat célzó alkoholtilalmi rendeletet is felülbírálni.

Nyilvánvalóan ezen lépéseknek hosszútávon terem gyümölcse, viszont mindazzal együtt, hogy az ország végre lekerült a terrorizmus miatt kiemelten megfigyelt és szankcionált országok listájáról, a szudániaknak is kézzelfogható érdekévé vált rendezni a határaikon belül uralkodó vallási üldöztetéseket.

Matias Perttula külön említést tesz értekezésében Magyarország kormányáról, amely erőteljesen kiállt az üldöztetéssel szemben, és közvetlen segítséget nyújt a szükséget szenvedő közösségek számára.

Példaként hozza fel honfitársaink munkásságát mint életbevágóan fontos kezdeményezést: szükséges, hogy minél több helyen tegyenek lépéseket az ügyért kormányok hasonlóképpen a magyarokhoz, emeli ki.

A Trump-adminisztráció alatt jött létre az International Religious Freedom Alliance (Nemzetközi Vallásszabadsági Szövetség), amely globális szinten közvetít humanitárius segítséget a hitük miatt üldözött közösségek számára.

Az Egyesült Államoknak nem feladata egyedül véghez vinni a csodát, viszont segítenie kell az általa életre hívott szervezeteken keresztül egy erős, világméretű szövetség megerősödését. Nem annak kell központban lennie, hogy a vallási kisebbségek igényeiért tegyen, és tetteikért kormányokat számoltasson el, sokkal inkább annak, hogy bátorítson és lelkesítsen másokat, hogy minél többen csatlakozzanak az ügyhöz.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Ragadós a magyar példa: Amerika is üldözött keresztényeket támogat

Szudán végre tényleg fellélegezhet

 

Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/Carolyn Kaster

Iratkozzon fel hírlevelünkre