Megszületett a megállapodás az EU-s költségvetésről

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Michel közölte, a megállapodás elfogadásával megkezdhető a pénzügyi csomagok végrehajtása és a járvány sújtotta gazdaságok újjáépítése. – A mérföldkőnek számító helyreállítási csomag elősegíti a zöld és a digitális átmenetet is – tette hozzá.

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. – Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni – közölték.

MTI

Győztünk! – Brüsszel nem veheti el a magyaroknak járó pénzt

Orbán: Teljesen ésszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseket

(Kiemelt képünkön: Charles Michel, az Európai Bizottság elnöke (b) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője köszönti egymást az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2020. december 10-én, az esemény nyitónapján. Fotó: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys)

Iratkozzon fel hírlevelünkre