Ezeréves festményciklust fedeztek fel az augsburgi dómban

A Keresztelő Szent János életéről és haláláról szóló falfestmények a 11. század első évtizedéből, vagyis a székesegyház építésének idejéből származik - közölte szerdán a Bajor Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal. Az Alpoktól északra ez a legkorábbi ismert bizonyíték egy festett falú kora-középkori püspöki templomra - hangsúlyozza a műemléki hivatal közleménye.

A tájékoztatás szerint a falra festett képeket hosszú időn át egy későbbi falfestmény takarta el, ezért nem voltak láthatók. Valójában már az 1930-as és az 1980-as években felfedezték őket, de a képek jelentőségét és korát akkor még nem ismerték fel.

A közelmúltban azonban egy kutató- és restaurátorcsapat közelebbről is megvizsgálta a freskókat, amelyeket immár gondosan dokumentáltak, megtisztítottak és stabilizáltak.

Műemlékvédelmi szakemberek szerint az augsburgi faliképek művészettörténeti szempontból nagy hasonlóságot mutatnak azokkal a festményekkel, amelyek a még régebbi oberzelli György-templom falán láthatók a Boden-tóban lévő Reichenau-szigeten.

Az augsburgi falfestmények az oberzelliekkel együtt a német nyelvterület legnagyobb felületű festményciklusai az 1000 körüli időkből – hangsúlyozza a közlemény.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Wikipedia.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre