Na de miért vannak a Mikulásnak rénszarvasai?

A sokak által ismert legenda szerint Szent Miklós egy elszegényedett nemesen és annak három leányán segített, hogy tisztességes hozománnyal ki lehessen házasítani őket. Miklós püspök ajándékával az ablakon – más szövegváltozatok szerint a kéményen – bedobott aranytallérokkal megőrizhették becsületüket a lányok. A történet szerint a legkisebb lány a kemence szájába akasztotta harisnyáját száradni, és az arannyal teli erszény pont abba pottyant bele.

Szent Miklós nem akarta felfedni kilétét, ezért mindig az éjszaka leple alatt, titokban ajándékozott.

Szent Miklósunk deszakralizációja igen érdekes utat járt be a múlt században. Modern kori fiktív alakja körül számos monda kering. Az egyik népszerű – de téves – elképzelés szerint a Mikulás a ’30-as években a Coca Cola marketingmunkája miatt lett piros és fehér színű. Az üdítőital-mamutvállalat azonban nem kitalálta a piros köpenyes Mikulást, hanem csak felhasználta a már élő vizuális narrációkat.  Már jó egy évszázaddal korábban ismert volt az ajándékozó Mikulás bácsi ezen alakja.

Korcsolyázó Mikulás (Forrás: Pixabay.com)

Engem sosem kötött le a Mikulás piros kabátjának etnogenezise, ellentétben sokkal jobban érdekelt, hogy miért is van szüksége rénszarvasokra? Ráadásul, hogyan került Myra egykori püspöke az Északi-Sarkra, az örök fagy birodalmába?

De főleg: hogy ki a nyavalya az a Rudolf?  

Egy amerikai író, Robert L. May felkérést kapott főnökétől, hogy a következő karácsonyra írjon egy vidám kis könyvecskét. Kikötötte, hogy a mese főszereplője valami kedves kis állat legyen. May 1939 elején kezdett el dolgozni történetén. Úgy gondolta, hogy Rudolfról, a vörös orrú rénszarvasról fog szólni a története, aki nem más, mint a Mikulás bátor szánhúzó navigátora. Augusztusra fejezte be a Rudolfról szóló verses füzetét, mely óriási sikert ért el. A vásárlók imádták a rímbe öltött mesét több, mint 2,4 millió példány fogyott el az első hónapokban. A háborús évek papírhiánya sokáig akadályozta a könyvecske ismételt kiadását, de addigra számos kultikussá váló popkultúra terméken megjelent.

Újabb bugyutaság, avagy hogyan került a Grincs-fa az asztalra?

A vörös orrú patásról írtak karácsonyi slágert, képregényt de készült róla animációs film is. A kis vidám rénszarvas és társai (Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas) egy idő után úgy hozzátapadtak a Mikuláshoz, mint a rágógumi a cipőtalphoz. Levakarhatatlanul ott vannak nyolc évtizede, de senki nem tudja megmondani azt,

hogy ez a kis világító orrú, csernobili Bambi hogyan tudta megváltoztatni a fél világ ünnepi szokásait?

A rénszarvasok megjelennek mindenütt, és helyet kérnek az idős szakállas bácsi mellett. A Grincshez hasonlóan a cuki kis kérődzők is valamiféle hiányt igyekeznek betölteni, miközben folyamatosan terelik el a figyelmet az ünnep valódi mondanivalójáról és alakjairól.

 

Tóth Gábor

Újabb bugyutaság, avagy hogyan került a Grincs-fa az asztalra?

Újabb bugyutaság, avagy hogyan került a Grincs-fa az asztalra?

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

'Fel a tetejéhez' gomb