Nagy-Romániát éltető filmet akart bemutatni a magyar nézőknek az HBO

A Nagy-Romániáért küzdő, Erdély elcsatolásáért lobbizó Mária román királyné érdemeiről szóló román történelmi filmet vetített volna előfizetőinek december elsején a magyarországi HBO. Az érzéketlen elképzelésre a Magyar Nemzet reagált – talán ennek köszönhető, hogy a film mostanra kikerült a csatorna kínálatából.

A trianoni békediktátum századik évfordulójának évében – december elsején, amikor a románok Erdély elcsatolását ünneplik – az HBO magyarországi csatornája egy olyan történelmi filmet tett volna elérhetővé az előfizetőinek, amely Mária román királyné Nagy-Romániáért folytatott küzdelmeiről és eredményes párizsi lobbizásáról szól – írta meg szombaton a Magyar Nemzet.

A cikk szerzője szerint szép és dicséretes, hogy a románok ilyen filmeket készítenek – velünk ellentétben –, és ezt ilyen jól kiszórják propagandaként a filmes világűrbe; ám ne feledjük, hogy Románia nemzeti ünnepén Erdély elorozását ünneplik, ami együtt járt több millió magyar jogfosztásával, hontalanná válásával.

A lap újságírója emlékeztetett rá, hogy a román kormányzat nemrég az egész magyar kisebbséget alázta meg azzal, hogy nemzeti ünneppé nyilvánította június 4-ét, a trianoni döntés napját. Sőt, ezentúl ezt kötelezően meg kell ünnepelniük a partiumi és az erdélyi magyaroknak, a bánátiaknak és mindenkinek, akinek ez a nap valójában a fájdalomról, a veszteségről és a gyászról szól.

Ilyen felfokozott hangulatban az HBO döntése inkább tűnik durva provokációnak, semmint egyszerű tudatlanságnak. A Nemzet újságírója épp ezért azt javasolta, hogy a mozicsatorna ugyanezen a napon – mintegy cserébe – mutassa be román előfizetőinek A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című filmet…

A Magyar Nemzet később megírta, hogy a film adatlapja időközben elérhetetlenné vált az HBO GO oldalán. 

 

A Trianon századik évfordulójával kapcsolatos írásainkat itt olvashatják el

 

Kapcsolódó olvasásra ajánlott írásaink:

KDNP: Felháborító a román képviselőház döntése

Szakály: A trianoni békediktátum tragédiája nemzeti összetartozássá nemesedett

Ünnepnappá vált Romániában a trianoni békeszerződés évfordulója

Kiemelt képünk forrása: Mandiner

Iratkozzon fel hírlevelünkre