A Honvédség kiképzésén a Hungary Helps önkéntesei megtanultak csapatként együttműködni

A Hungary Helps Önkéntes Program célja – a Hungary Helps Program részeként – fiatal, lelkes és lehetőség szerint szakképzettséggel rendelkező önkéntesek küldése a támogatási területekre – mondta Kármán Krisztina, a Hungary Helps Önkéntes Program igazgatója a Honvédelem.hu-nak adott interjúban.

A programba magyarországi szervezetek – például a Katolikus Karitász, a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – delegálnak szakembereket, önkénteseket. „Az egészségügyi szakképzettséggel rendelkező önkénteseink tekintetében alapvető, hogy képesek legyenek a támogatási területen dolgozó nővérek, orvosok munkáját segíteni, képezni őket, ezzel segítve a gyógyítást ott, ahol sokszor teljesen hiányzik az ellátás. Emellett az önkéntes programunk célja az is, hogy egy templomrekonstrukcióhoz is képesek legyünk mérnököket küldeni, akik segítik az építkezést” – fogalmazta meg az interjúban Kármán Krisztina, kiemelve, hogy az önkéntesprogramban fiatal önkéntesek, illetve szakemberek kerülnek kiválasztásra, majd kiküldésre a támogatási területre. Ez lefedi a Hungary Helps Program tevékenységi területét: a közel-keleti, illetve az afrikai térségben segít olyan közösségeket, amelyeknek megmaradása, életfeltételeinek megőrzése nagyon fontos.

A cél az volt, hogy a program már tavasszal nagyobb léptékben elinduljon, de a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség – fejtette ki az igazgató. Az előkészítő folyamatok során néhány önkéntes már szolgált Jordániában, illetve ketten a Kongói Demokratikus Köztársaságban is, őket az utolsó pillanatban sikerült hazahozni, mielőtt az európai, illetve az afrikai reptereket lezárták. „De nagyon reméljük, hogy mielőbb megindulhat a munka” – tette hozzá.

Az önkéntesek még idehaza képzéseken vesznek részt. A Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központjának Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyama segíti a kockázatosabb területekre utazókat, akik pedig békés vidékre mennek segíteni, azok négynapos képzésen vesznek részt, amely részben mentális felkészítésből áll. A felkészítésben részt vesz a TEK egy szakembere is, aki egyben a projekt biztonsági szakértője; egy másik biztonsági szakember feladata pedig, hogy a munka- és a személyvédelmi felkészítést biztosítsa. A felkészítés részét képezi még egy katasztrófaorvostannal foglalkozó orvos által tartott képzés is, ő ügyeleti rendszerben szintén az önkéntesek rendelkezésére áll, ha bármilyen probléma adódna.

A képzés során – folytatta Kármán Krisztina – felkészítik az önkénteseket a fogadó országok kulturális-vallási hátterére is; ez különösen fontos, mert ezeknek az ismereteknek a hiányában saját magunknak okozhatunk egyfajta veszélyes környezetet – emelte ki.

A Magyar Honvédség szakemberei által vezetett Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamot az önkéntesprogram vezetői és biztonsági szakemberei is elvégezték. „Ismernünk kell, milyen helyzetbe és körülmények közé küldjük az önkénteseinket” – magyarázta az interjúban az igazgató.

A tanfolyamon olyan körülményeket teremtettek, olyan szituációkat is bemutattak a Honvédség munkatársai, amilyenhez foghatók a humanitárius segítségnyújtással foglalkozó embereket általában nem érik – de jobb mindenre felkészülni, mert bármikor kialakulhat egy nem várt helyzet. Kármán Krisztina fontosnak érzi azt is, hogy a képzés során csapatot alkottak kollégáival, „megtanultunk igazi csapatként működni”.

A Hungary Helps Program két fő területre koncentrál: az egyik az üldözött keresztények megsegítése; a program másik fontos küldetése pedig a humanitárius tevékenység, a segítségnyújtás, aminek vitathatatlan a fontossága egy válságövezetben.

 

Kiemelt képünk forrása: Honvédelem.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre