Elhunyt Szűcs Ferenc professzor

Életének 79. évében elhunyt Szűcs Ferenc református lelkész, professzor emeritus, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora - jelentette be a Református.hu, a Magyarországi Református Egyház hivatalos lapja.

Mint írják, Szűcs Ferenc 1942-ban született Őrszentmiklóson (a mai Őrbottyánban), középiskolai tanulmányait Vácon végezte el, majd a Budapesti Református Theologiai Akadémián tanult 1960 és 1965 között, a második lelkészképesítő vizsgát kitűnő eredménnyel teljesítette 1966-ban.

Fóton segédlelkészként, Érdligeten és Pomázon helyettes lelkészként szolgált évekig, majd 1974-től több mint egy évtizeden át a Pomáz-Csobánkai Református Társegyházközség megválasztott lelkipásztora volt. Ezzel párhuzamosan öt éven át volt a budapesti református teológusok spirituálisa, 1980-tól megbízott előadóként tanított a teológián, 1986 óta vezette a Rendszeres Teológiai Tanszéket, 1986 és 1988 között dékán is volt, 2004-ben pedig rektorhelyettese, majd 2008-ig rektora lett a Károli Gáspár Református Egyetemnek.

Szakértőként a rendszerváltás után segítette a tankönyvkiadást, az ezredfordulón pedig az etika tantárgy bevezetését. Kurátora volt a Protestáns Missziói és Tanulmányi Intézetnek, valamint vezetőségi tagja az International Reformed Theological Institute-nek. Dogmatikai, etikai témájú tankönyvei, tanulmány- és igehirdetéskötetei mellett rengeteg tanulmánya jelent meg magyar és idegen nyelvű szakfolyóiratokban, kiadványokban, írásai megjelentek a Confessióban és a Reformátusok Lapjában, amelynek teológiai konzultánsa is volt.

Munkásságát Károli Gáspár-díjjal ismerték el 2001-ben, 2003-ban a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet honoris causa doktori címmel tüntette ki.

 

Forrás, fotó: Református.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre