Felmentették volna a papgyilkost, most viszont halálos ítélet vár rá

Ahmed Saeed al-Sunbati ügyvédjei azon voltak, hogy az elkövetőt mentálisan sérültként állítsák be, tervük azonban csődöt mondott. A halálos ítélet ellen november 9-én benyújtott fellebbezésük sikertelen volt – jelentette az International Christian Concern.

Ahmed Saeed 2017 októberében meggyilkolta Samaan Shehata atyát. Az elkövető egy acél raktárépületig üldözte a 40 éves papot, ahol az megpróbált elrejtőzni. Saeed végül több kardszúrással végzett vele.

A kairói gyilkosság kapcsán akkor még úgy nyilatkoztak: bár a harcok gyakoriak arrafelé, gyilkosságra még nem volt precedens. Shehata atya – nem mellesleg – éppen adományokat gyűjtött Felső-Egyiptom rászorulói számára, amikor meggyilkolták.

Az ügyvédek Ahmed védelmét a vádlott – vélt – mentális betegségére alapozva próbálták felépíteni, az ügyészség azonban bebizonyította, hogy egy hírhedt családból származik, amelynek tagjai rendszeresen zaklattak, illetve félemlítettek és fenyegetettek meg keresztényeket.

Az ügyben lezajlott tárgyalások rávilágítanak bizonyos feszültségvonalakra, amelyek a helyi keresztények és az egyiptomi jogi rendszer közt húzódnak. Az ügyvédek gyakorta hivatkoznak a vádlottak mentális állapotára, miközben nyilvánvaló, hogy az országban egyre inkább terjed a szélsőséges iszlám.

Bár a központi kormányzatot nemcsak belpolitikai, hanem nemzetközi érdekek is abba az irányba terelnék, hogy rendezze a keresztények helyzetét Egyiptomban, az ország jogi felépítettségéből fakadóan az egyes régiókba nem mindig ér el a kormányzó politikai hatalom akarata.

 

Még többet szeretne tudni az egyiptomi keresztények helyzetéről? Ide kattintva további cikkeket olvashat a témában!

 

Kiemelt képünk forrása: Copt Solidarity

Iratkozzon fel hírlevelünkre