Vörös szerda az üldözött keresztényekért

Vérvörösbe öltözött szerdán számos épület, köztük a bécsi Hofburg, hogy a Szükséget Szenvedő Egyház nevű nemzetközi segélyszervezet akciójának keretében felhívja a figyelmet a keresztényüldözésre - számolt be a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

A vörös szerda nevű esemény keretében világszerte több ezer katedrálist, templomot és középületet világítanak meg vörös fénnyel, hogy megemlékezzenek a vallásuk miatt veszélynek kitett több millió keresztényről.

Wolfgang Sobotka osztrák házelnök elmondta: idén úgy döntöttek, hogy a Hofburg parlamenti üléseknek otthont adó részét is kivilágítják. A lépést Gudrun Kugler, a kormányzó Osztrák Néppárt emberi jogi szóvivője kezdeményezte.

„Világszerte keresztények milliói vannak kitéve fenyegetettségnek, hátrányos megkülönböztetésnek és üldöztetésnek” – húzta alá Sobotka. „Teljesen elfogadhatatlan, hogy az emberek vallásuk miatt váljanak erőszak és elnyomás áldozatává” – tette hozzá.

Kugler elmondta, hogy Ausztriában több mint ötven épület vesz részt a kezdeményezésben.

Világszerte több mint 260 millió keresztényt ér hátrányos megkülönböztetés és üldöztetés. Vallásgyakorlásukat hatvan országban akadályozzák, közülük 14-ben súlyosan csorbul a szabad vallásgyakorlás elve. Tavaly 4136 keresztényt gyilkoltak meg hitük miatt.

A vörös szerdát 2015-ben rendezték meg először. Az idei eseményen négy kontinens számos országa vesz részt. Egyebek között a brazíliai Rio de Janerióban található Krisztus-szobrot és a pozsonyi várat is kivilágítják.

 

(MTI)

Kiemelt képünk  forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!