Budapest elveszett tetődíszei III.

Hajdanán Budapest világvárosi jellegét az éjszakai neonfények, a forgalmas sugár- és körutak mellett az épületek díszítése és a tetődíszek adták. A második világháború és az 1956-os forradalom idején bekövetkezett pusztítás, illetve a szocializmus évtizedei alaposan megtépázták a főváros épületeit. A kormány által nemrégiben bejelentett torony, kupola és tetőidom rekonstrukció eredményeként számos épület fogja visszakapni eredeti díszét. Cikksorozatomban az elveszett kupolákat veszem sorra a teljesség igénye nélkül.

A Margit híd tágabb környezetének városiasodása a 19. század legvégén kezdődött, amikor a közelben elkezdték felépíteni az Országházat. A parlament épületével párhuzamosan a Lipót (mai Szent István) körút és budai folytatása, a Margit körút is kiépült. Az akkori építészek hittek a nagy és látványos nyitányokban, így a budai és a pesti oldalon a körút első házait csodaszép tetődíszekkel látták el, amelyek díszkapuként nyitották meg a grand boulvard-t. 

 

 

A Lipót (Szent István) körút díszes kapuzataként funkcionáló két bérpalota a századfordulón. (Forrás: FSZEK)

A baloldalt látható (McDonld’s) bérházra még egy emeletet is ráépítettek a hajdani szecessziós kupola helyére. Nem is beszélve a ráépítés fehér színű korlátjának stílustalanságáról. (Forrás: www.maps.google.com)

A budai oldalon kezdődő Margit körút kezdő épületeinek tetőidomai talán a pesti oldalt is túlszárnyalják. (Forrás: www.skyscraperscity.com)

A balra látható (Trófea étterem) saroktorony nélküli bérház még menthető egy torony visszaépítéssel. Azonban a jobb oldalon látható bárházra nem is egy, hanem két emeletet is ráépítettek, amely csak nagyobb átalakítással kaphatná vissza tetődíszét. Jól megfigyelhető a Klinker tégla díszítés vonala, amely jelzi az épület eredeti magasságát. (Forrás: www.maps.google.com)

Visszatérve a pesti oldalra, a Jászai Mari tér északi oldalán állnak a Palatinus-házak. A Palatinus Építő Rt. (a monarchia legnagyobb építési vállalkozói közé tartozó Grünwald és Schiffer cége), amely az akkor már jó nevű Vidor Emilt kérte fel az épületek tervezésére. A mester három bérpalotát tervezett a Pozsonyi út és a rakpart közti szakaszra, tágas és világos, 2-3-5 szobás luxus polgári lakásokkal. Az épületekben központi porszívó volt, a fürdőszobákat pedig a szigetről termálvízzel látták el. Vidor a Jugendstilt alaposan kitanulmányozta Németországban, így ez a ház is sok szecessziós jelleget hord magán.

Az egyik Palatinus ház csodaszép szecessziós homlokzat, illetve tetődíszeivel. (Forrás: www. budapest1kor.blogspot.com)

A háborúban az épület homlokzata ugyan megsérült, de az összes tornya megmenekült. Mai díszeitől és tornyaitól megfosztott kinézetét a szocializmus évtizedeinek köszönhetjük. A derék elvtársak a Duna felé nyitott udvart is beépítették, amely aztán a közeli pártház (Fehér ház) éttermeként funkcionált, amelyet egy földalatti folyosón lehetett elérni. (Forrás: www.egykor.hu)

Maradva a Pesten, haladjunk tovább a Szent István körúton a Nyugati tér felé. Elhagyva a Vígszínházat, balra találjuk az egykori Nova Közlekedési és Ipari Rt. székházát és bérházát. A Szent István körút 22-es szám alatt található gyönyörű bérpalota kisebb sérülésekkel megúszta Budapest ostromát. Mégis az épület gazdagon díszített saroktornyát valamikor a 1970-es években megcsonkították, így ma csak egy végtelenül leegyszerűsített tornyot láthatunk, amely nem méltó az eredeti épülethez. Amennyiben a szakemberek úgy döntenek, hogy ez a toronydísz is bekerül a programba, talán ezt lenne a legkönnyebben és legköltséghatékonyabban helyreállítani.

A historizáló saroképület eredeti díszeivel az 1920-as években. (Forrás: www. skyscraperscity.com)

Az épület mai látképe, a „csonka toronnyal”. Még a laikus is látja, hogy valami hiányzik a toronyról. (Forrás: www.maps.google.com)

E heti cikkem utolsó épülete az egykori Zsolnay szaküzletről elnevezett Zsolnay-ház a Március 15-e tér és a Váci utca sarkán. Pest egyik legszebb és legdíszesebb tornya a második világháborúban sérült meg, amelyet annak ellenére bontottak el, hogy menthető lett volna. A hagyma formájú saroktoronnyal tűnt el az épület homlokzatáról a Hungária születése c. alkotás, amely egy emeletnyi nagyságú homlokzati festmény volt. A falfestmény mögötti manzárd tetőzet mázos Zsolnay cserépből volt kirakva.

A belváros egyik legdíszesebb palotája, a Zsolnay ház az 1900-as évek elején. (Forrás: www.skyscraperscity.com)

Napjaink lesújtó látványát azt gondolom, nem kell kommentálnom. (Forrás: www.maps.google.com)

Jövő héten folytatom Budapest elveszett tetődíszeinek felkutatását. Remélem, az eddigi helyszínek bemutatása rádöbbentette az olvasót, hogy milyen is lehetne szeretett Budapestünk, a „Duna gyöngyszeme”, ha a szocializmusban előrelátó módon és ideológiamentesen helyreállítják, és nem pedig lerombolják ezeket az értékeket…

 

Fecske Gábor László

A szerző további írásai itt olvashatók

 

Kiemelt képünkön a Jászai Mari tér északi oldalán álló egyik Palatinus ház látható. Forrás: www. budapest1kor.blogspot.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre