A király nemcsak meztelen, de buta is

Futótűzként terjed az összellenzéki rémhírportálokon a hír: az önkormányzatok durva megsarcolására készül a kormány, amennyiben megfogadja Parragh László iparkamarai elnök javaslatát, és egy évre felfüggeszti a helyi iparűzési adó befizetését. Ez az az adónem, amelyet az adott településen bejegyzett vállalkozások fizetnek be az önkormányzat számlájára. Ebből fedezik a többi között az óvodák, bölcsődék, önkormányzati intézmények fenntartását. Noha kormányzati döntés még nincs, pánikkeltés már van, brutális megszorítást vizionál a baloldali propagandagépezet. Mielőtt engednénk, hogy magával rántson az álaggódók világvége-hangulata, érdemes megállni egy szóra, mérlegelve, kik és miért féltik a magyar településeket.

„Hibrid-rezsim” ide vagy oda, hazánkban szép számmal működhetnek olyan civil szervezetek, amelyek közérdekű adatokra támaszkodva – mert a „diktatúra” ellenére ilyenek is vannak – szabadon építhetnek adatbázist.

Egyikük, a Soros Alapítvány támogatásából működő K-Monitor idén nyáron el is készítette a NER Hotel névre keresztelt honlapját. Az oldal létrehozói egy térképes adatbázisban gyűjtötték össze azokat a vendéglátó- és szálláshelyeket, amelyek politikailag exponált személyekhez köthetőek.

Magyarul listáztak.

Legalább credojukat tekintve nem álszenteskedtek, nyíltan bevállalták: azoknak készítették a lajstromot, akik a pénztárcájukkal szeretnének szavazni a politikai hátszéllel segített vállalkozói réteg további térhódítása és a politikai klientúraépítés ellen. A szervezet még ideológiát is gyártott a projekthez, mely szerint, „akik bojkottálják a tisztességes versenyt, az a minimum, hogy mi is bojkottot hirdessünk az általuk felvásárolt helyek ellen” (sic!).

A kezdeményezést csaholva karolták fel az írás elején említett, MSZP-hez és DK-hoz kötődő álhírportálok, arra biztatva olvasóikat, hogy ne vásároljanak hazait, illetve nyaralásukat és éttermi szokásaikat is igazítsák a politikai nézeteikhez – fittyet hányva ezek gazdasági következményeire.

A piacvezető magyar pulykafeldolgozó vállalat, a Gallicoop Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülése okán egyikük – még október elején – a következő címmel jelentetett meg cikket: „Ha utálod a Fideszt, ne vegyél pulykafelvágottat vagy fasírtot!” Nos, ilyen uszítás legutóbb a két világháború közti Magyarországon jelenhetett meg valakik ellen – no meg a ’49-es kommunista hatalomátvételt követően. De az igazán nagy kérdés mégis az, hogy akik most egy javaslat okán az iparűzési adó eltörlése miatt aggódnak, vajon miért szurkolnak azért, hogy az egyébként jelentős HIPA-t és idegenforgalmi adót fizető magyar vállalkozásoknak rosszul menjen.

Csak a tények kedvéért: a K-Monitor által bűnösnek bélyegzett Hunguest Hotels a tavalyi év adatai alapján több mint 2,2 milliárd forint idegenforgalmi adót fizetett az egyes településeken működtetett hotelekben eltöltött vendégéjszakák után. Ezen túlmenően pedig csaknem félmilliárdos nagyságrendű összeget perkált iparűzési adóként, amely szintén az önkormányzatok számláját gyarapította. És ez csak egy példa a sok közül.

Összességében tízmilliárdos nagyságrendű befizetésekről beszélünk a megbélyegzett magyar cégek esetében, amelyek – nem mellesleg – többnyire a legnagyobb adófizetői a (néhol ellenzéki vezetésű) településeknek. Most pedig, amikor felmerül ennek az adónemnek az átmeneti felfüggesztése,

jajveszékelés kezdődik azok részéről, akik pénzt és fáradságot nem kímélve szólították fel az embereket a magyar tulajdonú, adófizető cégek bojkottjára.

Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese közösségi oldalán elismeri, hogy az iparűzési adó a Fővárosi Önkormányzat egyetlen adóbevétele. Ha valósak az adónem eltörlése okán megfogalmazott aggodalmai, akkor vajon miért pénzel a pártja – csatlósaival együtt – olyan propagandaoldalakat, amelyek eddig azért kardoskodtak, hogy minél rosszabbul menjen a fentebb említett magyar a cégeknek – amelynek egyenes következménye, hogy kevesebb adót tudnak megfizetni az önkormányzatoknak? Sokadjára derül ki, hogy a király meztelen, de ami még szembetűnőbb: végtelenül ostoba is.

 

Kópicz Móricz

 

A szerzőtől olvasásra ajánljuk:

Mit is jelenthet az ország „fidesztelenítése”?

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre