25 iraki keresztény falu néptelenedett el teljesen a török légitámadások miatt

Csak 2020-ban legalább 25 falut ürítettek ki Észak-Irakban. A bombázások és az azokat követő hatalmas tűzvész szinte mindent elpusztítottak a térségben. A forgatókönyv a ’80-as éveket idézi, sokakat csak azért gyilkoltak meg, mert túl közel laktak a Kurd Munkáspárt (PKK) által irányított területekhez – közölte az Asia News.

A török határ mentén, Iraki Kurdisztánban élők nagy volumenű légitámadás-sorozatnak voltak tanúi az ősz folyamán. Az ankarai légierő egyes jelentések szerint kifejezetten a PKK menekültjeit célozta akcióival Duhok (asszír keresztény nevén Noharda) térségében.

„Hónapokig bombázták a hegyeinket azért, hogy PKK-tagokat gyilkolhassanak vagy kurdokat támadhassanak meg, mindegy, hogy fegyvereket hordanak, esetleg ételt vagy bármi mást szállítanának” – fogalmazott Samir Youssef atya, az Amadiya egyházmegye lelkipásztora.

Az enishkei plébános elmondta, hogy az erőszak az utóbbi időben még intenzívebb formát öltött, ahogy azt az erről készült fényképek és videók is alátámasztják. „A múlt hónapokban rengeteg embert megöltek csak azért, mert túl közel voltak a PKK által irányított területhez.”

A bombázások több esetben civil lakóházakat értek, máskor segélyszállító autót robbantottak föl.

Érdemes megjegyezni, hogy az Iszlám Állam elől 2014 óta Moszulból és a Ninivei-fennsíkról elmenekült keresztények százai élnek ezen a területen, de olyan asszír keresztények is akadnak szép számmal, akik még az 1915-ös törökországi népirtás túlélőinek leszármazottai.

A török állampárti sajtóorgánumok üdvözölték a hadműveleteket. Kommentátoraik szerint ezek által fogják a „terroristákat semlegesíteni”.

Helyi elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a legérintettebb területek mind keresztény falvak, úgy mint Chalik, Bersiveh, Sharanish. A cél az, hogy a térségben lakókat ezekkel a műveletekkel elűzzék, hogy a hadsereg számára tér nyíljon földi támaszpontok létesítéséhez, ahonnan a későbbiekben a PKK elleni harcokat koordinálhatják – vélik.

 

A Törökországgal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt képünk forrása az Asia News.

Iratkozzon fel hírlevelünkre