Felkerült a netre a halott regisztrált michigani szavazók listája

Egy hacker 297 oldalas dokumentumot hozott nyilvánosságra az interneten, amelyen – állítólag – olyan michigani regisztrált szavazók neve szerepel, akik elmúltak már 100 évesek. Ez bizonyíték lehet a Donald Trump által emlegetett választási csalásra.

Michigan a 2011-es népszámlálás szerint szerencsére jól áll 100 évenél idősebb szavazópolgárokból – de azért annyira nem, mint ahogy az a 4chan nevű fórum egyik felhasználója (hackere) által feltöltött listából kitűnik. A dokumentum azon regisztrált michigani szavazók névjegyzékét tartalmazza a feltöltő szerint, akik már elmúltak 100 esztendősek – összesen 14 ezer 500-an vannak. A népszámlálási adatok szerint viszont körülbelül ezren lehetnek…

Vagyis itt valami nagyon nem stimmel.

A lista nem fals, hiszen a michigani elektronikus ügyfélkapun keresztül ellenőrizhetők a regisztrált szavazók név alapján.

A 888.hu megosztotta a 4chan fórum felhasználója által feltöltött teljes listát a zömében már halott regisztrált szavazókról, és az ügyfélkapuról is, ahol (egyelőre még) ellenőrizhető a nevek valódisága.

A hacker listáján kereszt- és vezetéknevek szerepelnek, születési dátummal és irányítószámmal, a lekérdezéshez pedig ezenkívül már csak a születési hónap kell, azt a 12 hónap közül meg kell tippelni. 

Kiemelt képünk illusztráció: levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után. MTI/AP/Mary Altaffer

Iratkozzon fel hírlevelünkre