A hírek szerint Georgia után Pennsylvaniában is átvette a vezetést Joe Biden

Georgiában alig valamivel több, mint 1000, Pennsylvaniában több mint 6800 szavazattal vezet Joe Biden. Arizonában szintén változatlanul Bidené az elsőbbség, bár ott csökkent rá adott szavazatok száma. Észak-Karolinában egyelőre Donald Trump elnök áll nyerésre, több mint 76 ezres szavazattöbbséggel.

Mind Georgiába, mind Pennsylvaniában a levélszavazatok számlálása fordította meg a helyzetet. Elsősorban Philadelphiában és Atlantában növekedett meg a levélben Joe Bidenre szavazók száma.

Pennsylvania 20 elektort ad, s ennek megszerzése bebiztosítja Joe Biden számára az elnökséget. A demokrata párti elnökjelöltnek a Fox News televízió szerint eddig 264 elektor voksát sikerült megszereznie, míg Donald Trumpot 214 elektor támogatja.

Donald Trump elnök pénteken délelőtt több Twitter-bejegyzésben is kommentálta a szavazatszámlálás alakulását. Az egyikben azt állította, hogy Philadelphiában hosszú története van a választások romlottságának. Egy másik bejegyzésében megismételte korábbi állítását, miszerint könnyedén megnyeri az elnökválasztást, amennyiben csak a jogszerűen leadott voksokat veszik figyelembe. Hozzáfűzte, hogy a szavazatszámlálásokon a republikánus megfigyelőknek semmilyen formában nem tették lehetővé a részvételt, ezért ezeket a voksokat jogszerűtlennek kell nyilvánítani.

Az elnök megismételte azt is, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságnak kell döntenie a vitatott szavazatok ügyében. Trumpnak ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, vagyis félrevezető tartalmúnak minősítette.

Donald Trump kampánytörzse már csütörtökön egy sor perkeresetet nyújtott be. Georgiában és Michiganben, azonban a bírák visszautasították a perkereset befogadását.

Csütörtökön, az éjjeli televíziós műsoroknak adott interjúkban több vezető republikánus politikus is kiállt Donald Trump mellett és védelmébe vette az amerikai elnök választási csalásokra vonatkozó megjegyzéseit. A képviselőház republikánus frakcióvezetője, a kaliforniai Kevin McCarthy a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: „Minden amerikainak fel kell emelnie a szavát, és jeleznie kell, ha bármilyen tisztességtelen dolgot lát”. Az esetleges választási csalásokra célozva hozzáfűzte: nem engedhetjük meg, hogy ez a szemünk láttára megtörténjék, ne maradjunk csendben.

Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke szintén a Fox televíziónak adott interjújában állt ki Trump mellett, megismételve a választási csalásokra vonatkozó állításokat.

 

(MTI)

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Felkerült a netre a halott regisztrált michigani szavazók listája

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatos korábbi írásaink itt olvashatók.

Kiemelt képünkön levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. MTI/AP/Mary Altaffer

Iratkozzon fel hírlevelünkre