Nincs B-terv, sikerülni fog! – Pesty László a Vasárnapnak

Megcsináljuk! – így reagált a kisebbségekért, köztük a székelyekért indított aláírásgyűjtés kimenetelét érintő kérdésünkre Pesty László kampányfőnök. Az aláírásgyűjtés szombaton éjfélkor zárul, szerinte addig összegyűlhet a sikerhez szükséges négy országban az előírt aláírásmennyiség.

November 7-én, szombaton éjfélkor zárul az a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtés, melynek célja, hogy közvetlen támogatást kaphassanak Brüsszelből az őshonos, de a jelenlegi határvonalak miatt kisebbségben élő nemzetiségek. Az ehhez szükséges egymillió aláírás ugyan meglett korábban, ám a jogszabály azt is előírta, hogy ezt 7 uniós tagállamból kell összegyűjteni úgy, hogy ennek a 7 országnak mindegyike teljesítse a számára lakosságarányosan meghatározott minimumot. Hét helyett azonban csak 3 ország tudta ezt produkálni. Az előírt május 7-i határidőt kérésre meghosszabbították a gyűjtést jelentősen hátráltató koronavírus-járvány miatt.

A második hajrában a kampánycsapat erősebben koncentrált Európa egyéb országaira.

– Tőlünk független tényezők miatt kicsit későn tudtunk hozzákezdeni a kampányhoz, körülbelül másfél hónapot vesztettünk, aminek érződik a hatása. Ennek ellenére mégis hiszek abban, hogy meglesz a kellő aláírás a maradék négy országban – nyilatkozta lapunknak Pesty László. Az aláírásgyűjtés kampányfőnöke elmondta, tavaszhoz képest jóval keményebb fába vágták a fejszéjüket.

– Sokkal könnyebb egymillió aláírást megszerezni a Kárpát-medencében, mint Európa más részein néhány tízezret.

Én mégis töretlenül optimista vagyok. Egy nyugat-európai EP-képviselő azzal hívott fel: a számokat látva aggódik, hogy nem lesz meg a kellő mennyiség. Azt kérdezte tőlem, van-e kettes számú beszédem arra az esetre, ha nem sikerül a kampány. Határozottan rávágtam, hogy nincs.

Nem számolunk azzal, hogy nem sikerülhet. Sem én, sem a több mint 40 fős kampánystábunk. Megcsináljuk!

– tette hozzá. Még négy országban kell összegyűjteni a szükséges aláírásokat. – Azt gondolom, hogy Horvátország, Spanyolország és Litvánia meglesz. A negyedik találat, amiben bízom, Szlovénia, Belgium, Észtország, Lettország, Svédország vagy Olaszország lesz. De lehet, hogy szombat éjfélig ebből a körből még két országban is összegyűlik – vélekedett Pesty László.

A kampányfőnök elmondta, több úton igyekeztek elérni az embereket külföldön. – Elindítottunk egy Google-hirdetéses és egy közösségimédia-kampányt, vagyis két egymástól független online eszközrendszerrel dolgoztunk – tudtuk meg Pesty Lászlótól. – Emellett felkerestük minden országban a helyi celebritásokat, sportolókat, színészeket, popsztárokat, másik vonalon pedig a politikai szervezeteket – azokat, akik szimpatizálnak a kezdeményezésünkkel, és törődnek a helyi kisebbségekkel – ismertette. Hozzáfűzte: aki még nem tette meg, látogasson el az irdala.hu, illetve a signiteurope.com oldalra, és aláírásával támogassa a kezdeményezést!

Hamarosan zárul a nemzeti régiók védelméért indított aláírásgyűjtés

„Nem a székely maffia rúgatta ki az Index főszerkesztőjét” – Pesty László a Vasárnapnak

Katinkának köszönhetően a székelyek mellé állnak a katalánok

Az európai nemzeti régiók védelmére szólít fel a Székely Nemzeti Tanács

 

(Kiemelt képünkön: Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke beszélget a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztató előtt Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre