Az európai nemzeti régiók védelmére szólít fel a Székely Nemzeti Tanács

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíció aláírására szólított fel az akció kampányfőnöke az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Pesty László közölte: az aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből. Annál inkább sürgető a petíció támogatása, mert ha két héten belül nem gyűlik össze hét tagállamból az egymillió szignó, az SZNT hatéves küzdelme válik semmivé – tette hozzá.

A rendszerváltás óta eltelt évtizedek nem hozták meg a remélt pozitív változást a nemzeti kisebbségek életében, a Baszkföldtől a Baltikumig hasonló gondokkal küzdenek a nemzeti régiók.

A többségi társadalom gyakran diszkriminálja a nemzeti kisebbségeket – mondta Pesty László.

Ezért indította útjára a petíciót az SZNT, ám a koronavírus-járvány miatt papíron lehetetlenné vált az aláírásgyűjtés, így az online térbe kényszerült – jelezte Pesty László. Ennek az a következménye – folytatta-, hogy két héttel a határidő előtt csupán félmillió szignóval rendelkeznek a kezdeményezők, és ha nem sikerül összegyűjteni az egymilliót

“a markukba fognak röhögni a román nacionalista erők”.

Ezért is arra szólít fel mindenkit, hogy az irdala.hu weboldalon szignálja a petíciót – mondta a kampányfőnök.

MTI

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!