Katinkának köszönhetően a székelyek mellé állnak a katalánok

Két nap alatt csaknem kétezer spanyolországi, minden bizonnyal katalán online aláírás érkezett a székely petícióhoz. Ez majdnem annyi szignó, amennyi az aláírásgyűjtés eddigi szakaszában, összesen közel tizenöt hónap alatt futott be az ibériai államból – adta hírül a Magyar Nemzet.

Amennyiben a katalánok ilyen ütemben írják alá a székelyek petícióját, akkor szinte biztos, hogy Spanyolországban összegyűlik november 7-ig a jogszabályban rögzített aláírás mennyiség.

A spanyolországi, többnyire bizonyára katalán támogatók megjelenése nem lehet véletlen.

A közelmúltban ugyanis elkészült – és az online térben megállíthatatlanul terjed – a székely petíciót támogató Hosszú Katinka reklámfilmje, amellyel az Írdalá.hu csapata a katalánok közül igyekszik minél többeket megnyerni a kezdeményezéshez.

 A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívja fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók négy évig készülnek egy-egy olimpiára, míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra.

 A videó végén Hosszú Katinka – szintén angolul – azt hangsúlyozza, hogy ő csatlakozik az aláírásgyűjtéshez, és tegye ezt más is. A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

Jól halad az aláírásgyűjtés Svédországban is

A katalánok mellett a skandináv államból is sok szignó érkezik.

Ez sem véletlen, mert az Írdalá.hu csapata Svédországban a számi kisebbséget célozza leginkább. A siker titka pedig az lehet, hogy a napokban beszállt az Írdalá.hu nemzetközi kampányába Jon Henrik Fjällgren népszerű számi énekes-előadóművész, aki mindenkit aláírásra buzdít.

A férfi fiatalabb korában egy kis kolumbiai indián faluban nevelkedett, majd később árvaházba került. Innen fogadta örökbe egy svédországi számi család, és Fjällgren így vált a Siida közösség tagjává Mittådalenben, ahol civilben rénszarvas-pásztorkodással foglalkozik.

Fotó: Jon Henrik Fjällgren Facebook-oldala

Jon Henrik Fjällgren azzal vált ismertté, hogy helyi tradicionális dalokat adott elő, később még maga a svéd királyi pár előtt is énekelt, első albumát 16 évesen adták ki. Az énekes 26 éves korában részt vett a svéd Talang Sverige 2014 versenyen, ahol szintén a hagyományos számi dalokat énekelte – és az első helyen végzett; majd 2015-ben fellépett a Melodifestivalenen, ahol a döntőben második helyezést érte el.

A számi énekes az Írdalá.hu csapatának úgy nyilatkozott: fontos számára az őshonos kisebbségek helyzete, a számiké pedig kiváltképp. – Svédország földjét a számik foglalták el először, és mindig harmóniában éltek a természettel, óvták annak erőforrásait. Éppen ezért hatalmas tudással rendelkeznek, amit most, a nehéz időkben, a koronavírusjárvány-helyzetben megosztanak másokkal. A számik fontos nemzete az országnak – hangsúlyozta az énekes.

Fjällgren kiemelte:

természetesen támogatja a székelyek ügyét, és mindenkit arra buzdít: fogjanak össze és írják alá a kezdeményezést. Hozzátette: megtiszteltetés neki az ügyet szolgálni, és ahogy csak tud, küzd az őshonos kisebbségekért.

Korábban megírtuk, május 7-ig, az aláírásgyűjtés első ütemében ugyan az online térben több mint egymillió uniós állampolgár támogatta a kezdeményezést, de csak három országban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült elérni a törvényben meghatározott limitet.

A székely petíció viszont akkor lesz érvényes és eredményes, ha ez november 7-ig további négy országban teljesül. A számok alakulása azt mutatja, hogy Spanyolország lehet az egyik sikeres célállam.

Köszönjük, Gyergyói Hoki Klub! 😍

Közzétette: Írdalá.hu – 2020. október 14., szerda

Az Írdalá.hu csapata arra kér mindenkit, hogy a Signiteurope.com négy közösségimédia-felületét (Twitter, Instagram, YouTube és Facebook) kövesse, lájkolja és kommentelje. – A Gerilla.hu felhívja a magyar társadalmat, hogy aki segíteni akar, mert aggódik a november 7-i határidő közelsége miatt, az tegye meg – tették hozzá.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

SZNT: Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

Van remény Székelyföld autonómiájára!

„Nem a székely maffia rúgatta ki az Index főszerkesztőjét” – Pesty László a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása: Pinterest.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre