Van remény Székelyföld autonómiájára!

Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtök este közölte: egy uniós rendeletmódosításnak köszönhetően folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtése. Ezzel Székelyföld újabb esélyt kapott az autonómia elérésére!

„A koronavírus-járvány sem szabhatott gátat a nemzeti összefogásnak!” – kezdte örömteli bejegyzését az igazságügyi miniszter. Mint fogalmazott,

„a példaértékű összefogásnak köszönhetően már több mint egymillió uniós polgár támogatását élvezi a kezdeményezés.”

Egy éve, 2019. május 7-én indult az akció, és a határidő lejártáig – egy óriási hajrának köszönhetően – sikerült is összegyűjteni az egymillió aláírást. Azonban az országonként szükséges aláírásmennyiséget csak Magyarország, Románia és Szlovákia teljesítette.

Az aláírásgyűjtést a koronavírus-járvány is nehezítette, épp emiatt kérvényezték a kezdeményezők, hogy az Európai Parlament további hat hónapot biztosítson az aláírási folyamat számára. Csütörtökön az EP plenáris ülése meg is szavazta az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó rendeletmódosítást, amely – többek között – a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti.

Így tehát Székelyföld újabb esélyt kap az autonómia elérésére!

Képünk forrása: Varga Judit Facebook oldala

Az európai nemzeti régiók védelmére szólít fel a Székely Nemzeti Tanács

Újabb esélyt kaphat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

 

Kiemelt képünk forrása: irdala.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre